Zeker 15 agenten lekten aan criminelen (UPDATE)

In de afgelopen drie jaar zijn zeker vijftien agenten bestraft omdat ze informatie hebben doorgegeven aan criminelen. Dat blijkt uit cijfers van de politie die RTL Nieuws in handen heeft. Het gaat onder meer om agenten die tegen betaling wietkwekers tippen over een politie-inval.

Ook was er een agent verloofd met een drugscrimineel, en is er een agent voorwaardelijk ontslagen omdat die contacten zou hebben met verdachten in een liquidatieonderzoek in Amsterdam. De gegevens van RTL gaan over de jaren 2012, 2013 en 2014. De agent uit Weert die wordt verdacht van lekken is daarom nog niet meegerekend.

Een agente van de regio Amsterdam-Amstelland is in 2013 ontslagen vanwege ongewenste nevenactiviteiten. Onderzoek wees uit dat de betrokkene werkzaam was als prostituee.

‘Niet bewust gelekt’

De politie stelt dat het in deze vijftien gevallen niet gaat om ‘structureel en op grote schaal bevragen van politiesystemen’, zoals bij de politiemol uit Weert wel het geval was. Hij had zoekvragen uitstaan in het politiesysteem, waarover hij een melding kreeg als er een verandering werd aangebracht. Daarnaast zou er ‘niet altijd bewust’ zijn gelekt.

Van de vijftien agenten die hebben gelekt, werden er tien ontslagen. Vijf anderen mochten gewoon bij de politie blijven werken, maar werden voorwaardelijk ontslagen. Dat zou komen door ‘verzachtende omstandigheden.

Bekijk op de site van RTL een overzicht van de opvallendste ontslagzaken binnen de politie.