Zeker acht getuigen tegen Holleeder

Heineken-ontvoerder Willem Holleeder wordt door acht getuigen beschuldigd betrokken te zijn bij zeker vijf liquidaties. Veel meer dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit het boek ‘De Liquidatie Dossiers’. Holleeder is volgens verklaringen van de getuigen opdrachtgever geweest van de moorden op Kees Houtman, Cor van Hout, Thomas van der Bijl, Willem Endstra en John Mieremet. 

 

Tot op heden is Willem Holleeder niet vervolgd voor liquidaties, hij zit een straf uit wegens afpersing van zakenlieden uit de vastgoedsector.

Het boek over de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld verschijnt vandaag. De auteurs, Crimesite journalisten Wim van de Pol en Vincent Verweij, wisten de hand te leggen op duizenden pagina’s geheime politiedossiers van de afgelopen 10 jaar. Daarbij processen-verbaal van verhoren die de Nationale Recherche en de Amsterdamse politie afnamen. Uit die verhoren blijkt dat zeker 8 informanten en getuigen naar Willem Holleeder wijzen als mogelijke opdrachtgever voor liquidaties.

Zo werd in de liquidatie van Willem Endstra een anonieme informant gehoord die gedetailleerde informatie gaf over de gebruikte auto en het moordwapen. De informant bleek betrouwbaar want de auto met daarin het wapen werd daadwerkelijk gevonden. De informant meldde ook dat Willem Holleeder de opdrachtgever van de liquidatie was. “Willem Holleeder heeft Ali en Pasja benaderd om Endstra te liquideren” (download politiedossiers als PDF).

Ook in de zaak van John Mieremet liggen er verklaringen tegen Holleeder. De eerste is van John Mieremet zelf, die een jaar voor zijn dood tegenover de Belgische politie verklaarde over bedreigingen uit de hoek van Willem Holleeder; “ze gaan me nu echt afmaken”. Mieremet zegt dat Holleeder een dodenlijst had en dat hij zelf “op nummer 1” stond (bijlage 2). Bodyguard Ferry verklaarde na de dood van zijn baas dat Holleeder de opdrachtgever moet zijn geweest vanwege een conflict over geld. Arnold Endstra (neef van Willem) verklaart: “Ik weet wel dat Holleeder Wim had benaderd om mee te gaan betalen aan de liquidatie. Wim heeft ook betaald voor andere liquidaties.” In het boek staan verder tal van nieuwe, nooit eerder bekend geworden verklaringen in de liquidatiezaken van Thomas van der Bijl, Cor van Hout en Kees Houtman.

De politiedossiers hebben ook aan de basis gestaan van een uitzending van KRO Reporter, die vanavond wordt uitgezonden. Reporter kreeg enkele maanden geleden exclusief inzage in de stukken. In het programma worden enkele verklaringen getoond die niet in het boek staan. Zoals het verhoor van een barvrouw van Cafe de Hallen, die letterlijk opving hoe kroegbaas Thomas van der Bijl met de dood werd bedreigd door Willem Holleeder. “Die Holleeder bedreigde hem gewoon. Als hij niet meewerkte, dan werd hij afgeschoten”

Willem Holleeder komt in januari 2012 vrij uit de gevangenis, omdat zijn straf voor de afpersingen er dan op zit. Justitie heeft nog niet besloten of men hem alsnog zal aanhouden in zijn cel wegens betrokkenheid bij liquidaties. Holleeder’s advocaat, mr. Stijn Franken zegt in de uitzending van KRO Reporter vanavond, dat er behalve de belastende verklaringen geen enkel technisch bewijs tegen Holleeder ligt in de vorm van telefoontaps, betalingen of iets dergelijks. Volgens Franken is er daarom ‘nul bewijs’ voor betrokkenheid van Holleeder bij liquidaties.

‘De Liquidatie Dossiers’ is nu verkrijgbaar in de boekhandel en rechtstreeks bij Crimesite. U kunt een exemplaar bestellen a 17,95 EUR (plus 1,95 EUR verzendkosten). U krijgt het boek dan z.s.m. thuis gestuurd en bent er zeker van dat het in de boekhandel niet uitverkocht is.

Titel: De Liquidatie Dossiers

Ondertitel: Geheimen uit het politie-archief
Auteurs: W. van de Pol en V.Verweij
Aantal pag: 288
Verkoopprijs: 17,95 EUR
Formaat: 14 x 21
Verschijningsdatum: 7 oktober 2011
ISBN/EAN: 9789491308017