‘Niet zeker dat zaak Holloway wordt opgelost’

Op Amerikaanse websites is dezer dagen te lezen dat de verdwijning van Natalee Holloway zo goed als opgelost is, met een schuldbekentenis van Joran van der Sloot. Maar volgens de maker van het interview, John van den Heuvel, is het niet zeker dat op basis van deze beelden de zaak wordt opgelost.

Door Vincent Verweij

‘Maar het is wel goed een aantal uitspraken nader te onderzoeken’, zegt Van den Heuvel in gesprek met Crimesite. Het Openbaar Ministerie op Aruba neemt vooralsnog een afwachtende houding aan.

Vandaag en gisteren lekten fragmenten uit van een vraaggesprek dat Van den Heuvel met Joran van der Sloot had in de Challapalca gevangenis in Peru. Op de Amerikaanse website van de National Enquirer verscheen een video, waarin Van der Sloot een schuldbekentenis lijkt te doen. Volgens interviewer Van den Heuvel was dit een ’teaser’ die aan Amerikaanse media ter beschikking is gesteld, van een langer programma over de zaak Holloway dat in april uitgezonden wordt.

De opnames werden begin februari gemaakt in de beruchte gevangenis in het Andes gebergte, waar Joran zijn 28 jaar straf uitzit voor de moord op Stephany Flores. Daags na de opname, vertelde Van den Heuvel dat Joran nieuwe feiten heeft genoemd over de zaak Holloway en over zijn zijn eigen rol daarbij. Van den Heuvel vertelde die feiten eerst zelf te willen checken voordat hij ermee naar buiten kwam.

Aruba

Het Openbaar Ministerie op Aruba heeft intussen, zes weken na de opname, nog geen beelden van Van de Heuvel ontvangen.  Hoofofficier van Justitie Eric Olthof zegt in een telefonische reactie tegen Crimesite: ‘Ik ben benieuwd naar de beelden, wil ze graag zien. Aan de hand van de inhoud kijken we dan of er nader onderzoek komt. Als er concrete aanwijzingen komen, dan kijken we verder. Het zal niet de eerste keer zijn dan Joran van der Sloot iets verklaart.’

Opnames

Van den Heuvel: “Joran vertelde aan mij dat hij brieven heeft geschreven aan de Nederlandse autoriteiten, waarin hij vraagt om een soepeler gevangenisregime en om mogelijk een deel van zijn straf in Nederland te mogen uitzitten. Ik heb het Openbaar Ministerie op Aruba benaderd met de vraag om dit te checken. Daarop heb ik geen reactie gehad. Gisteren heb ik opnieuw contact gehad. Het OM heeft me gevraagd om mijn opnames aan ze ter beschikking te stellen en dat gaat op korte termijn gebeuren.”

Tuchten

Volgens John van den Heuvel is de stelligheid waarmee Amerikaanse sites beweren dat er nu een harde schuldbekentenis van Joran ligt, niet zijn verantwoordelijkheid. ‘Er zijn twee fragmenten ter beschikking gesteld aan de Amerikanen door mijn producent, Simpel Media. Zelf betwijfel ik of de uitspraken van Van der Sloot zo hard zijn, dat ze een doorbraak vormen in
het onderzoek naar de verdwijning van Natalee. Maar Joran zit zwaar te tuchten in Peru en daarom is het de moeite waard om te blijven proberen informatie uit hem los te krijgen. Eigenlijk zouden rechercheurs uit Aruba of Nederland dat moeten doen en niet journalisten. Gedetineerden – dus ook Joran – willen na jaren nog wel eens tot bekentenissen komen of aangeven schoon schip te willen maken of te willen samenwerken met Justitie.’

Niet betaald

Van den Heuvel zegt dat er geen geld is betaald aan Joran voor het vraaggesprek: ‘Absoluut niet, dat zou ik nooit doen’. Eerder wist Joran geld los te peuteren van ondermeer Fox News en “Terror Jaap” voor interviews waarin hij valse bekentenissen deed. In dit geval wisten Joran en zijn advocaat ook niet dat het gesprek in de gevangenis werd opgenomen. De documentaire van John van den Heuvel is te zien op 14 april bij RTL4.