Zes jaar cel in 144 miljoen-zaak

Voor plegen van voorbereidingshandelingen voor de productie van synthetische drugs en bezit van harddrugs en wapens heeft de rechtbank Den Bosch woensdag een 30-jarige man uit Best en een 37-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een celstraf van 6 jaar.

Granaatwerper

Een 46-jarige medeverdachte krijgt een celstraf van 2 jaar voor zijn aandeel. Het Openbaar Ministerie had tot acht jaar geëist. De twee hoofdverdachten hadden van januari tot en met april 2014 in een loods in Eindhoven onder meer zeer grote hoeveelheden chemicaliën in bezit voor het maken van synthetische drugs, zoals amfetamine en MDMA. Bij hun aanhouding vond de politie verder 222 kilo MDMA-tabletten, 58 kilo MDMA-kristallen en 71 kilo amfetamine. Ook lagen er twee geweren, patroonmagazijnen en een geladen granaatwerper in de loods.

Eigenaar

De 46-jarige man was eigenaar van de loods en wordt veroordeeld voor het aanwezig hebben van de harddrugs en het voorhanden hebben van de chemicaliën. Voor het aanwezig hebben van de wapens wordt deze verdachte vrijgesproken. De politie berekende dat de aangetroffen harddrugs een straatwaarde hebben van 4 miljoen euro en dat met de aangetroffen chemicaliën drugs kan worden gemaakt met een waarde van 144 miljoen euro.