Zes jaar cel geëist tegen No Surrender-leden voor schietpartij Médoclaan

Het gerechtshof in Den Bosch heeft donderdag in hoger beroep tot acht jaar cel geëist tegen vier mannen die betrokken zouden zijn geweest bij een wilde schietpartij tussen leden van No Surrender en Satudarah aan de Médoclaan in Eindhoven, in oktober 2014. Dat zijn zwaardere straffen die eerder werden opgelegd.

Eerder vrijspraak

De rechtbank veroordeelde in juli 2016 vier verdachten van de schietpartij tot zeven, vier, drieënhalf en drie jaar cel. Van de No Surrender-leden werd er één vrijgesproken: Jori Sven van Z.. De rechtbank kon (in tegenstelling tot politie en justitie) niet op de camerabeelden zien dat hij erbij was.

Acht jaar cel

Tegen drie verdachten is donderdag in hoger beroep zeven jaar cel geëist. Het gaat om ‘agressor’ Sebastiaan ter W. (eerder vier jaar), ‘aanstichter’ David M. (eerder drieënhalf jaar) en de eerder vrijgesproken Jori S. van Z.. Tegen Helmonder en Satudarah-lid Michel G. werd acht jaar in plaats van de eerdere zeven jaar cel geëist, omdat hij ook betrokken was bij een gewelddadige roofoverval in Tilburg. William D., bewoner van de villa, had geen aandeel in de schietpartij, maar werd wel veroordeeld voor verboden vuurwapenbezit.

Negen schoten

Een van de verdachten verklaarde eerder voor de rechtbank dat er ruzie was over geld en dat de No Surrender-leden naar een villa aan de Médoclaan waren gekomen om het ‘netjes uit te praten’. De mannen droegen echter kogelvrije vesten, handschoenen en wapens. Uiteindelijk werd er over en weer geschoten. Volgens justitie in totaal negen keer. Bij de schietpartij raakte wonderwel niemand gewond. Justitie noemde de schietpartij ‘een crimineel slagveld’.

Sebastiaan ter W. en Jori Sven van Z. stonden enige tijd op de Nationale Opsporingslijst vanwege de geruchtmakende schietpartij aan de Médoclaan. Van Z. overleefde in 2015 een liquidatiepoging op de Ramblas in Barcelona.