Zes jaar en tbs voor doodsteken kroegbaas

De rechtbank in Haarlem heeft een 56- jarige man veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging omdat hij op 11 december 2016 cafébaas Jos Korver in IJmuiden door diverse messteken heeft gedood. De straf is veel hoger dan door de officier van justitie was geëist.

Noodweer

Jos Korver, de uitbater van café Cheers werd met messteken in onder meer de rug, de zij en de hals van het leven heeft beroofd. Er speelde op de fatale dag een conflict rond de verhuur van een woning aan de verdachte. Korver zou de verhuurder (zijn schoonvader) hebben willen helpen om de verdachte uit zijn woning te zetten. De advocaat van de verdachte had aangevoerd dat er sprake was van noodweerexces. De rechtbank heeft dit verweer verworpen omdat zij hiervoor in het dossier ‘geen enkel’ bewijs ziet. Het is volgens de rechtbank niet aannemelijk is dat verdachte door het slachtoffer is aangevallen.

Ziekelijke stoornis

Verdachte heeft niet mee willen werken aan een onderzoek door het Pieter Baan Centrum. De rechtbank vermoedt wel dat er sprake is van een ziekelijke stoornis in zijn geestesgesteldheid. Volgens de rechtbank heeft de verdachte psychotische uitspraken gedaan. Ook vindt de rechtbank het mogelijk dat de verdachte zich daardoor en een tekortschietend realiteitsbesef zodanig bedreigd gevoeld dat hij zeer agressief handelde. De rechtbank acht de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar.

De officier van justitie eiste twee jaar cel en tbs voor doodslag. In dit geval vindt de rechtbank dat er ondanks de stoornis geen reden is om af te wijken van de straffen die in soortgelijke gevallen voor doodslag worden opgelegd.

Vier nabestaanden krijgen 8.000 euro materiele schadevergoeding toegewezen en shockschade tot een bedrag van 15.000 euro. De verdachte moet dat bedrag betalen.