Zes jaar en tbs voor doodslag Parnassia

De rechtbank Den Haag heeft een 30-jarige man veroordeeld voor het doden van een medepatiënt in zorginstelling Parnassia in Den Haag. Hij krijgt daarvoor een celstraf van zes jaar en tbs. In en rond de zorginstelling zijn de afgelopen jaren zes mensen door geweld om het leven gekomen.

Verstikking

Op vrijdagavond 20 juni 2014 vond een medewerkster een 47-jarige patiënt dood op zijn kamer. De rechtbank heeft op basis van forensisch bewijs vastgesteld dat het slachtoffer uiteindelijk door verstikking om het leven is gebracht, nadat hij daarvoor fors geweld heeft opgelopen. De politie heeft in de kamer van de verdachte en op zijn schoen bloed gevonden van het slachtoffer, waarvoor de verdachte geen aannemelijke verklaring heeft gegeven.

Tijdsbestek

De verklaring, zoals verdachte die heeft afgelegd, komt ook op andere punten niet overeen met de gegevens in het dossier, aldus de rechtbank in het vonnis. Er is niet gebleken dat iemand anders dan de verdachte, in het tijdsbestek waarin het slachtoffer moet zijn overleden, in de kamer van het slachtoffer is geweest. De rechtbank legt een lagere straf op dan de officier van justitie geëist heeft. Ten eerste vanwege de verminderde toerekeningsvatbaarheid van verdachte als gevolg van zijn persoonlijkheidsstoornis. Ten tweede omdat de rechtbank naast de gevangenisstraf ook de tbs-maatregel oplegt.

Zie ook:

Wederom moord in inrichting

Parnassia-mysterie: opnieuw een moord