Zeven arrestaties en 22 invallen in groot drugs- en witwasonderzoek (UPDATE1)

De politie heeft dinsdagochtend in een grootschalig onderzoek naar witwassen en drugshandel zeven verdachten aangehouden in Rotterdam, Bergschenhoek, Oostvoorne, Nieuwerkerk aan den IJssel, Ouderkerk aan den IJssel en Amsterdam. Arrestatieteams deden op 22 locaties invallen, waaronder ook in Luxemburg en Servië.

(De inval bij het bedrijf International Metal Trading BV in Nieuwerkerk aan den IJssel van verdachte Mike de W. Beeld: Media-TV)

Het onderzoek naar de criminele organisatie begon twee jaar geleden toen er informatie binnenkwam over mogelijke criminele activiteiten van de verdachten. Daarop is een team financieel rechercheurs onder leiding van het Openbaar Ministerie Rotterdam bewijs gaan verzamelen tegen de verdachten. Dat leidde dinsdagochtend tot de arrestaties en invallen. Het onderzoeksteam denkt dat afgelopen jaren een geldbedrag van ruim honderd miljoen euro is witgewassen door de verdachten.

Beperkingen

De zeven verdachten die zijn aangehouden in Rotterdam, Bergschenhoek, Oostvoorne, Nieuwerkerk aan den IJssel, Ouderkerk aan den IJssel en Amsterdam zitten in beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat. Vrijdag worden de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ook in onder meer Den Haag, Montfoort, Hoogvliet, Valkenburg, Nieuwerkerk aan den IJssel en Denekamp waren invallen.

Mike de W.

Bij een inval bij het bedrijf International Metal Trading BV in Nieuwerkerk aan den IJssel is metaalhandelaar en selfmade miljonair Mike de W. (34) aangehouden. De W. werd in april dit jaar vrijgesproken van btw-fraude na een strafeis van drie jaar. Een bewakingseenheid is bij dit bedrijf en op een ander adres in Montfoort ingezet om ervoor te zorgen dat rechercheurs die in het pand aanwezig waren veilig hun werk konden doen, aldus de politie.

Bij de doorzoekingen zijn onder meer dure auto’s en contant geld in beslag genomen. Daarnaast gaan rechercheurs en digitaal specialisten aan de slag met de inhoud van bedrijfsadministratie, telefoons en computers die dinsdag zijn meegenomen.

Mega-operatie

Bij de operatie zijn honderden politiemensen betrokken, waaronder arrestatieteams en een bewakingseenheid. De politie verwacht dat de doorzoekingen van woningen en bedrijfspanden in Nederland en het buitenland nog de hele dag gaat duren.