Zeven arrestaties voor ontsnapping El Chapo

De Mexicaase politie heeft zeven medewerkers van de gevangenis waaruit Joaquin “Chapo” Guzman vorige week ontsnapte opgepakt. Zij waren verantwoordelijk voor de bewaking van de cel van de Mexicaanse drugsbaas. Het duurde 18 minuten voordat zij ontdekten dat El Chapo was ontsnapt, terwijl er een bewakingscamera in zijn cel hing.

Eerder werden al 22 medewerkers ondervraagd, en daarvan zijn er nu zeven opgepakt. De manager van de gevangenis is ook ondervraagd, maar het is nog niet duidelijk of hij ook is opgepakt.

De zeven zijn vrijdagavond gearresteerd. Het is niet duidelijk waar zij precies van worden verdacht, maar als ze hebben meegewerkt aan de ontsnapping van Guzman kunnen ze tot twintig jaar celstraf krijgen.

Zwaarbewaakte gevangenis

De gevangenis waaruit Guzman ontsnapte wordt gezien als een van de zwaarst beveiligde gevangenissen van Mexico. El Chapo ontsnapte via een tunnel van zo’n anderhalve kilometer lang. De vloer van de douche in zijn cel was weggebroken. Op die manier kon hij in de tunnel afdalen. Daar stond een motor klaar die over een rails reed. De tunnel eindigde in een huis in aanbouw.

Algemeen wordt aangenomen dat de ontsnapping van Guzman onmogelijk was zonder medewerking vanuit de gevangenis. Het is de tweede keer dat Guzman uit de gevangenis ontsnapte: eerder kon hij ontkomen door zich te verstoppen in een karretje met wasgoed.