Zeven jaar voor moordpoging De Meern

De rechtbank in Utrecht heeft Wilco B. (50) en Henry ‘Bolle’ J. (34, foto) tot elf en zeven jaar cel veroordeeld voor de poging, op 27 juni vorig jaar, een 68-jarige inwoner van De Meern te liquideren. Deze Wout S. raakte zwaargewond maar overleefde.

Klemgereden

Het Openbaar Ministerie had tegen beiden veertien jaar geëist. Het slachtoffer werd in een woonwijk in De Meern dichtbij zijn huis klemgereden en met een automatisch vuurwapen beschoten. S. werd vier keer geraakt maar kon ontkomen doordat hij de schutter aanreed. Die raakte daarbij invalide. De rechtbank stelt vast dat het hier om een goed voorbereide, kille afrekening gaat.

Doodslag en moord

B. wordt veroordeeld voor medeplegen poging moord. Hij was de schutter en heeft met voorbedachte raad gehandeld. Verdachte J. was de bestuurder van de auto waarmee het slachtoffer werd klemgereden. De rechtbank kan niet vaststellen dat hij al langere tijd op de hoogte was van de plannen van de schutter. De rechtbank veroordeelt hem daarom tot het medeplegen van poging tot doodslag.

Moeder

Door achtergelaten autosleutels kwam de politie terecht bij de moeder van J. Zij heeft daarna een belastende verklaring afgelegd die inhield dat J. haar zou hebben gezegd dat hij betrokken was bij de moordpoging.