Zeven jaar voor poging doodslag in nachtpizzeria

In Amsterdam heeft de rechtbank volgens Het Parool zeven jaar cel opgelegd aan Soufiane O. (28) wegens poging tot doodslag op een 31-jarige man voor nachtpizzeria Anytime aan de Johan van Hasseltweg in Amsterdam-Noord. O. stond op de top-600 lijst van gewelddadige Amsterdamse criminelen en werd eerder veroordeeld voor beschieten van huis en auto van misdaadblogger Martin Kok.

Escape

Slachtoffer en verdachte waren met een grote groep mannen en vrouwen uitgeweest in club Escape op het Rembrandtplein in Amsterdam. De meesten belandden daarna in de nachtpizzeria. Uiteindelijk ging de groep in wisselende samenstellingen naar de pizzeria in Noord, die 24 uur per dag geopend is. na een opmerking van het slachtoffer schoot O. van dichtbij vier kogels op hem af. Eén kogel bleek in het ziekenhuis niet verwijderd te kunnen worden omdat die te dichtbij de wervelkolom was ingeslagen.

Verklaringen

In eerste instantie wilde het slachtoffer niets zeggen. In een afgeluisterd telefoongesprek zei hij tegen zijn vriendin dat alles al ‘geregeld werd’ en hij elke maand ‘doekoe’ zou krijgen. Later identificeerde hij tegenover de politie O. alsnog. Daarna trok hij die verklaringen weer in. De rechtbank houdt echter vast aan het waarheidsgehalte van zijn eerdere verhaal.

Er is ook een getuige die bevestigde dat O. heeft geschoten. De straf is even hoog als de eis van de officier van justitie.

O. heeft al een flink strafblad. Hij is opgegroeid in de Diamantbuurt in het Amsterdamse stadsdeel De Pijp.