Zes mensen aangehouden in onderzoek naar martelkamer (VIDEO)

De landelijke eenheid van de politie brengt dinsdag naar buiten dat er op 22 juni zes mannen zijn aangehouden die worden verdacht van het voorbereiden van ontvoeringen en gijzelingen in het criminele milieu. In een loods in Wouwse Plantage heeft de politie zeven zeecontainers gevonden waarvan er zes waren ingericht als gevangeniscel.

Tandartsstoel

De zevende zeecontainer noemden de verdachten de ‘behandelkamer’. Volgens de politie was die ‘overduidelijk bedoeld en in gereedheid gebracht om mensen te martelen’. Er stond onder meer een tandartsstoel. Vorige week maakte de politie al bekend dat er ‘een martelkamer’ in een zeecontainer gevonden zou zijn.

Het onderzoek startte in april naar aanleiding van de verdenking dat een 40-jarige man uit Den Haag betrokken was bij drugshandel en het voorbereiden van een liquidatie. Hij leidde een bestaan onder de radar. Financieel onderzoek bracht aan het licht dat hij vermoedelijk een loods in Wouwse Plantage in gebruik had.

EncroChat

Juist toen de politie haar aandacht op die loods richtte, kreeg zij van een ander rechercheteam inzage in belangrijke chatberichten die de verdachte met een cryptotelefoon van EncroChat verzond en ontving. Die berichten werden live onderschept in het onderzoek 26Lemont, dat vorige week openbaar is gemaakt.

In die berichten werden foto’s verstuurd van een loods en een zeecontainer waarin een tandartsstoel stond, met riemen aan de armleuningen en de voetensteun. Er werd gesproken over ontvoeren en martelen:

als ik hem op de stoel heb gaat er meer komen…maar die hond is spoorloos…

De loods werd aangeduid als ‘ebi’ (verwijzend naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught). De ‘behandelkamer’ zou de week erna klaar zijn. (tekst gaat verder onder reclame)

Precisie

De aanstaande ontvoeringen leken met grote precisie te worden voorbereid: er waren meerdere “teams” en een “OT” (observatieteam), en er werden wapens, politiekleding, busjes, stopborden en kogelvrije vesten geregeld.

De recherche nam de loodsen onder observatie. Vanaf medio april zagen rechercheurs enkele mannen bijna dagelijks aan de zeecontainers klussen. Eén van hen, een 44-jarige man uit Nieuwegein, had ook ontmoetingen met de hoofdverdachte uit Den Haag, en diens 43-jarige handlanger uit Rotterdam. De combinatie van onderschepte EncroChat-berichten met observaties van de ontmoetingen van de verdachten leidde tot hun identificatie.

Uit de berichten bleek dat de groep een tweede loods in gebruik had. Die leek dienst te moeten gaan doen als uitvalsbasis van het criminele arrestatieteam inclusief snelle auto’s wapens en kogelwerende vesten. Uit observaties bleek dat die loods was gevestigd in Rotterdam, pal naast de A16. Verschillende verdachten die in de loods in Wouwse Plantage bezig waren, werden ook daar gezien.

Gewaarschuwd

Gedurende het onderzoek Lemont werden chatberichten live onderschept. Daaruit kon worden afgeleid wie beoogde slachtoffers waren. Zij werden door de politie gewaarschuwd en doken elders onder. Daardoor, en dankzij permanent cameratoezicht van de recherche in en nabij de loods konden voorbereide ontvoeringen, gijzelingen en andere ernstige geweldsmisdrijven worden voorkomen. Toen de cellen nagenoeg klaar leken werd besloten om in te grijpen.

Op 22 juni zijn op 13 locaties doorzoekingen gedaan en hield de politie de verdachten aan. Zij komen uit Den Haag, Rotterdam, Spijkenisse, Utrecht, Nieuwegein en Lexmond.

Geluidsisolerende platen

De ruimten in de zeecontainers waren afgetimmerd met geluidsisolerende platen en warmte-isolerende folie. In elk van de cellen waren aan het plafond en op de vloer handboeien aangebracht, om iemand staand met de armen omhoog te kunnen ketenen. Verder stond er uitsluitend een chemisch toiletje. In de hoek was een camera aangebracht, om op afstand zicht te houden op de situatie in elke cel.

In één van de zeecontainers lagen meerdere sets politiekleding, kogelvrije vesten en zwaailichten.

Takkenzaag

In de zeecontainer met de tandartsstoel stonden tassen met voorwerpen die vermoedelijk bestemd waren om slachtoffers mee te folteren of in elk geval onder druk te zetten. De politie vond onder meer een snoeischaar, een takkenschaar, een takkenzaag, scalpels, tangen, extra handboeien, vingerboeien, tape, bivakmutsen en zwarte katoenen zakken die over het hoofd getrokken kunnen worden.

In de loods stonden ook drie gestolen bestelbusjes en twee snelle BMW’s. In een naastgelegen ruimte was een zit- en slaapgelegenheid ingericht, vermoedelijk voor bewakers om langer te kunnen verblijven.  In de loods in Rotterdam vond de recherche zeven handvuurwapens en een automatisch aanvalsgeweer, een Chinese variant op de Kalasjnikov AK-47. In totaal werden bij de verdachten 25 wapens aangetroffen.

Ook werd bij de doorzoeking van een woning in Rotterdam 24 kilo MDMA aangetroffen.

De zes mannen zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld op de verdenking voor voorbereiding van ontvoering, gijzeling, zware mishandeling en afpersing en deelneming aan een criminele organisatie. Twee verdachten zijn tevens in bewaring gesteld voor wapenbezit. De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft maandag hun gevangenhouding voor 90 dagen bevolen.

De politie heeft een video naar buiten gebracht: