‘Ziekenhuis verdiende aan heroïne’

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam incasseert al jaren miljoenen euro’s met heroïneverstrekking. Dat schrijft Het Parool woensdag. Het ziekenhuis maakt al jaren in een aparte bv heroïne in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Miljoen winst

Deze heroïne wordt verstrekt aan verslaafden die in afkickprogramma’s zitten. De inkomsten zijn al die tijd verzwegen. De bv is dochterbedrijf van het ziekenhuis, maar blijft onvermeld in de jaarrekeningen van het Slotervaart. De heroïne-bv maakt meer dan dertig procent winst op het product.. Van de drie miljoen die de bv van het ministerie jaarlijks als vergoeding krijgt, is meer dan één miljoen winst.

Kostprijsontwikkeling

Een en ander staat in het boek De Kraak van het Slotervaartziekenhuis – en de avonturen van Aysel Erbudak van de journalisten Bas Soetenhorst (Het Parool) en Jeroen Wester (NRC Handelsblad), dat vrijdag verschijnt. In 2010 blijkt het ministerie onderzocht te hebben of de heroïneprijs niet te hoog was. In een intern document stelde het departement dat de kostprijsontwikkeling ‘aan de aandacht is ontsnapt’. Pas vanaf 2013 zijn de tarieven van de belangrijkste heroïne met 22 procent verlaagd maar ook nadien maakt de heroïne-bv jaarlijks 1 miljoen winst. Het ministerie is wel op de hoogte en zegt dat in 2012 is afgesproken dat de winst voor wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt.

Persoonlijk

Ziekenhuisapotheker Jos Beijnen bestuurt de heroïne-bv. In 2010 keerde de heroïne-bv winst uit aan een andere bv die voor een belangrijk deel in handen van Beijnen persoonlijk was. Hij weigerde commentaar. De heroïne-bv is inmiddels niet meer alleen van het Slotervaart-ziekenhuis, dat sinds eind 2013 deels in handen is van de MC Groep en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Het Slotervaart heeft 49 procent van de aandelen.