‘Jij ziet er helemaal niet uit als een agent’

Er zijn strafbare feiten gepleegd. Maar het Openbaar Ministerie vervolgt een collega-agent van politieman Anis Raiss niet. Deze laatste had deze zomer aangifte gedaan omdat hij door collega’s was gearresteerd nadat hij zich had voorgesteld als agent.

Vrijheidsberoving

Hij werd mishandeld en moest de nacht in de cel doorbrengen. Er was sprake van wederrechtelijke vrijheidsberoving maar het OM vindt dat de politie de zaak intern moet oplossen.

Rails is een Nederlander van Marokkaanse komaf. Op 27 mei 2016 kwam Raiss in verband met het doen van een aangifte van oplichting door zijn jongere broer bij het politiebureau in Enschede. Aan het bureau ontstond een discussie die uiteindelijk leidde tot aanhouding van de aangever. Volgens de officier van justitie werd Raiss op pijnlijke wijze hard vastgepakt bij zijn arm en in de politiecel gezet. Zijn broek raakte gescheurd. Dat was wederrechtelijke vrijheidsberoving omdat de aangifte onterecht was, aldus het OM. Er was geen reden om hem als verdachte aan te merken en hem aan te houden. Raiss werd na de in verzekeringstelling op het Enschedese hoofdbureau overgebracht naar een cellenhuis in Deventer.

Interne maatregelen

Hoewel er sprake was van wederrechtelijke vrijheidsberoving en mishandeling wordt de betrokken politieambtenaar hier niet voor vervolgd. Omdat de twee allebei werkzaam zijn bij de Nationale Politie oordeelt de officier van justitie dat daar een oplossing voor de kwestie moet worden gevonden. Als er tegen de betrokken politieambtenaar intern maatregelen worden getroffen, zal de officier de strafzaak voorwaardelijk seponeren. De zaak tegen de aangever was al geseponeerd, omdat hij ten onrechte is aangemerkt als verdachte. Als Raiss het niet eens is met deze beslissing van de officier kan hij bezwaar maken door middel van een artikel 12 Strafvordering-procedure.

Ziekteverlof

Anas Raiss is politieman in Amsterdam. Hij kreeg op het Enschedese bureau te horen: ‘Jij ziet er niet uit als een politieagent’. Aanvankelijk kreeg Raiss gedwongen verlof en moest hij zijn wapen en politiepas inleveren. Het incident bleek op camerabeelden te zijn vastgelegd. In juli deed Raiss in NRC zijn verhaal. Volgens hem was het incident illustratief voor een groter probleem binnen de Nationale Politie. Hij zegt dat daar vooroordelen bestaan ten opzichte van minderheden.

Raiss kreeg eerder een onderscheiding van de politie Amsterdam nadat hij buiten diensttijd een voortvluchtige Britse crimineel had aangehouden.

Sinds juni zit hij ziek thuis, omdat hij het incident emotioneel niet goed kan verwerken.