Zij zitten vast in Engeland voor drugshandel

Vorige week werd bekend dat Peter W. in Engeland is veroordeeld tot 10 jaar cel, omdat hij 15 kilo coke het land wilde binnen smokkelen. Hij is de zoveelste Nederlander die in Groot-Brittannië achter de tralies is beland vanwege drugshandel.

Door Timo van der Eng 

Onder andere een helikopterpiloot, een stel ambulancebroeders en een paardenhandelaar gingen hem voor. Per boot, per helikopter, per vrachtwagen, Nederlandse criminelen proberen op allerlei manieren drugs naar Engeland te smokkelen. Niet zo verwonderlijk, want er zijn al snel tientallen miljoenen euro’s mee te verdienen. Crimesite onderzocht een aantal ingenieuze smokkelaars die toch tegen de lamp liepen. En flinke straffen kregen.

De grootste vangst van 2016

Hoe: Vissersboot

Wie: Gerald van de K.

Wanneer: gepakt in augustus 2016

Lading: 950 kilo coke

Straf: 12 jaar

Ergens in de lente van 2016 kopen de Engelsman David Pleasants (57) en de 68-jarige Michael McDermott uit Ierland in het Engelse Kent voor 17.000 pond de vissersboot Bianca. Ze varen de boot naar Ramsgate aan de Engelse oostkust, waar ze onderhoudswerkzaamheden verrichten aan de Bianca. Op 12 augustus voegt de 27-jarige Gerald van der K. uit Amersfoort zich bij het tweetal.

Na enkele dagen koerst de Bianca naar de Atlantische Oceaan, ten zuiden van Ierland. Naar alle waarschijnlijkheid hebben ze daar een ontmoeting met een ander schip, afkomstig uit Zuid-Amerika, en worden 38 balen cocaïne overgeladen op de vissersboot. De lading wordt verstopt onder zandzakken en zakken met gravel.

De drie weten niet dat de Bianca al lange tijd in de gaten wordt gehouden door de Engelse politie. Dat Michael McDermott zich als schipper van een boot al eerder met drugshandel heeft bezig gehouden, heeft daar ongetwijfeld mee te maken. Zodra de Bianca voor de kust van Cornwall arriveert, wordt het schip geenterd door speciale troepen van de politie en de kustwacht. Die hebben ongeveer twee dagen nodig om de lading coke uit het schip te krijgen. Elke baal cocaïne weegt tussen de 25 en 30 kilo. Straatwaarde: totaal een slordige 90 miljoen euro. De grootste vangst van 2016.

In april van dit jaar wordt Gerald van de K. in Engeland veroordeeld tot 12 jaar. Een relatief lichte straf, omdat hij schuld had bekend aan de smokkel. David Pleasants krijgt 14 jaar. De hoogste straf is voor Michael McDermott. De gepensioneerde kapitein annex opa draait voor 16 jaar achter de tralies.

Vrienden en familie verklaren na de aanhouding van Gerald van de K. stomverbaasd te zijn. Hij zou zich nog nooit eerder hebben ingelaten met criminele activiteiten.

De piloot met de broek op zijn enkels

Hoe: Privé vliegtuigje

Wie: John B.

Wanneer: gepakt in juni 2016

Lading: 22 kilo coke

Straf: 23 jaar

Op 30 juni 2016 landt er om kwart over 12 ’s middags een Piper Arrow op het vliegveldje van Rochester, in het zuidoosten van Engeland. De piloot, de 53-jarige John B., is eigenaar van het vliegtuigje dat hij een jaar eerder voor zo’n 60.000 euro heeft gekocht. Hij heeft het tochtje vaker gemaakt, van vliegveld Hilversum naar Rochester. B., die voorheen samen met een compagnon een videoproductiebedrijfje runde, heeft een bedrijfje opgezet dat hoogwaardige medische kennis naar China wil brengen.

Voorzien van rolkoffer en een flinke aktentas checkt de Hilversummer een uur na de landing in bij het nabijgelegen Holiday Inn-hotel. Het plan is om er slechts een dagje te verblijven – ook zoals hij al vaker heeft gedaan. Eenmaal op zijn kamer maakt hij zijn bagage open en haalt er verschillende rode metalen boxen uit, die normaliter bedoeld zijn om een geland vliegtuigje aan de grond te verankeren. De metalen kistjes van John B. bevatten echter geen lood, zoals gebruikelijk, maar cocaïne. In totaal zo’n 22 kilo. Straatwaarde in Engeland ruim 2,5 miljoen euro.

Kort daarna wordt er op deur van de hotelkamer op de tweede verdieping geklopt. Het is de 61-jarige Jan P., een Pool die in Engeland woont. P. heeft twee lege sporttassen bij zich waarin de twee mannen verschillende blokken cocaïne stoppen. Eenmaal weer buiten loopt de Pool naar zijn busje dat op de parkeerplaats van het hotel staat geparkeerd. Op het moment dat hij de tassen in de auto zet wordt hij omringd door politie-agenten en gearresteerd. Tegelijkertijd valt een arrestatieteam de hotelkamer van B. binnen. Die wordt aangehouden als hij met zijn broek op zijn enkels op het toilet zit.

Zowel de Pool, als de Hilversummer worden schuldig bevonden. Jan P. krijgt 17 jaar cel. Hilversummer John B., gescheiden vader van twee kinderen, verdwijnt voor 23 jaar achter de tralies. (Tekst loopt door onder de advertenties.)

Guns and roses

Hoe: vrachtwagens

Wie: Pieter M., Mohamed B. en Benny P.

Wanneer: gepakt in 2014

Lading: verschillende hoeveelheden drugs ter waarde van 35 miljoen euro

Straf: 11 jaar (Benny P.), 24 jaar (Pieter M.), 36 jaar (Mohamed B.)

De 53-jarige vrachtwagenchauffeur Pieter M. uit Nijkerk parkeert in maart 2014 zijn Scania op de trein bij Coquelles, het begin van de Kanaaltunnel in Frankrijk. Nog voordat M. plaats kan nemen in het rijtuig dat speciaal is bedoeld voor truckers, wordt hij aangehouden door de grenspolitie. Nader onderzoek naar de vrachtwagen van M. levert een grote hoeveelheid smokkelwaar op: 500 kilo cannabis, 6 kilo cocaïne, 1 kilo xtc, 60 kilo amfetamine en 60 liter vloeibare amfetamine. Ook vindt de politie munitie en twee wapens in de truck: een pistool met een geluiddemper en een semi-automatisch vuurwapen. De deklading was bedoeld voor een bloemen groothandel in Lancashire, ten noorden van Manchester.

In het onderzoek naar de groothandel, gezamenlijk uitgevoerd door de Engelse en Nederlandse politie, komen de rechercheurs al snel meer transporten op het spoor. Nog geen twee weken nadat de trucker uit Nijkerk is aangehouden, stuit de douane bij de Kanaaltunnel alweer op een vrachtwagen met drugs waaronder heroïne, cocaïne en xtc. De verdovende middelen zijn verstopt in bloemendozen.

In de loop van het onderzoek krijgt de politie in totaal een bende van acht verdachten in beeld, waarvan drie Nederlanders en vijf Engelsen. Alle mannen worden uiteindelijk gearresteerd. De leider van de bende is de 39-jarige Mohamed B. uit Arnhem. In zijn woning vindt de politie tientallen telefoons, prijslijsten voor verschillende soorten drugs en een uitgebreide administratie. Justitie beschouwt Engelsman Sajid Osman uit Blackburn als de rechterhand van de Arnhemmer. Naast Pieter M. uit Nijkerk loopt nog een andere Nederlandse trucker tegen de lamp: Benny P. (30) wordt gearresteerd als hij met zijn vrachtwagen in Engeland arriveert bij de bloemenhandel. In zijn auto vinden de rechercheurs een grote hoeveelheid cannabis. Alle bendeleden bij elkaar krijgen 125 jaar gevangenisstraf. Justitie vermoedt dat de bende talloze transporten naar Engeland heeft georganiseerd.

Het overhellende zeiljacht

Hoe: zeiljacht

Wie: Hendrik B. en Raymond A.

Wanneer: gepakt in augustus 2015

Lading: 1200 kilo cocaïne

Straf: Hendrik B. twintig jaar en negen maanden, Raymond A. veertien jaar

Het zeventien meter lange zeiljacht Golem koerst in de zomer van 2015 vanaf Curacao over de Atlantische Oceaan. Aan boord twee Nederlanders: schipper Hendrik B. (69) en Raymond A. (47). De Golem heeft het peilbaken uitgezet en helt vervaarlijk naar een kant. Dat komt voornamelijk door de 1200 kilo coke die de twee aan boord hebben, verstopt in onder andere een watertank en onder de zittingen van de bank. Straatwaarde van de cocaïne  is meer dan 140 miljoen pond.

Op 31 augustus wordt het schip echter onderschept door de Engelse kustwacht en in Dover aan de ketting gelegd. Tijdens zijn verhoor bekent B. dat hij 1,2 miljoen euro heeft gekregen om de drugs over de Atlantische Oceaan te smokkelen. Nog geen jaar nadat ze werden aangehouden veroordeelt de rechtbank in Maidstone de 69-jarige schipper Hendrik B. tot 20 jaar en 9 maanden. Raymond A. moet veertien jaar de cel in.

Ambulancebroeders in de drugs

Hoe: Ambulance

Wie: Olof S., Leo B. en Richard E.

Wanneer: gepakt in juni 2015

Lading: 270 kilo drugs (heroïne, cocaïne, amfetamine, xtc)

Straf: Richard E. 18 jaar, Olof S. 24 jaar, Leo B. 28 jaar

Dertiger Olof S. woont met zijn vrouw Linda en drie kinderen in een rijtjeshuis in Hoofddorp. Olof is een man van twaalf ambachten en dertien ongelukken. Hij heeft een paar snackbars gehad, taxi’s gereden en verschillende bouwbedrijfjes gehad. Vooral met zijn klusbedrijfjes licht hij regelmatig mensen op. Verbouwingen worden slecht uitgevoerd en als hij eenmaal zijn geld binnen heeft laat hij niets meer van zich horen. In april 2014 besteedt het tv-programma Boeven uit de bouw aandacht aan de oplichterspraktijken van S.

Met de grond heet onder zijn voeten richt hij het zoveelste bedrijf op: het Internationale Ambulance Team. Het bedrijfje beschikt kort na de oprichting over maar liefst tien ambulances die vooral naar Engeland rijden. Op 15 juni rijdt een ambulance van S. bij Hoek van Holland de veerboot op die naar Harwich vaart. Achter het stuur zit de 51-jarige Richard E., eigenlijk kok van beroep, maar die dag keurig herkenbaar als ambulancebroeder. De volgende dag arriveert de ferry in Harwich. Drie uur later parkeert de ziekenauto in Smethwick, iets ten westen van Birmingham. De ambulance staat nog niet stil of het wemelt van de politieagenten. Die arresteren vier Nederlandse mannen. Als de ambulance grondig wordt onderzocht treft de recherche in verschillende verborgen compartimenten diverse soorten drugs met een straatwaarde van zo’n 35 miljoen euro.De verdovende middelen zijn in verschillende kleuren verpakt: voor elke afnemer een aparte kleur.

Uit het onderzoek dat na de arrestatie volgt blijkt dat Olof S. en de zijnen in veertien maanden tijd 44 keer met een ambulance naar Engeland zijn gegaan. Soms via de ferry Hoek van Holland – Harwich, maar soms ook van Rotterdam naar Hull. Regelmatig lagen er fake patienten in de ambulance. Ook treffen de rechercheurs vervalste verzekeringspapieren van ziektekostenverzekeraars aan. Allemaal bedoeld om het ziekenvervoer zo echt mogelijk te laten lijken. Het ambulancebedrijf beschikt over een keurige boekhouding. De Engelsen schatten dat er in totaal voor twee miljard euro drugs gesmokkeld is. De verdovende middelen werden door Engelse handelaren verder gedistribueerd in de regio’s Yorkshire, West-Midlands, Merseyside en Londen.

Eenmaal voor de rechter bekent Olof S., de leider van de bende, schuld. Hij krijgt 24 jaar. Dat is vier jaar minder dan de 55-jarige Leo B. uit Hoofddorp die volhoudt onschuldig te zijn.

De topsporter met een tas vol coke

Hoe: klein zakenvliegtuigje

Wie: Kevin B.

Wanneer: gepakt in december 2016

Lading: 12 kilo cocaïne

Straf: 10 jaar

De 31-jarige Kevin B. is een befaamde American football-speler.  Hij is linebacker van de Amsterdam Crusaders, de 18-voudig kampioen van Nederland. Ook is hij meervoudig international van de Dutch Lions, zoals het nationale team in de volksmond heet. Bij beide teams is hij captain van de verdedigers. In het dagelijks leven verdient B. de kost als IT-er bij een bedrijf in Almere.

Op 27 december checkt de American football-speler in op vliegveld Breda. Hij stapt in een klein zakenvliegtuigje dat enige tijd later landt op  Biggin Hill Airport, een vliegveldje in het zuidoosten van Londen dat voornamelijk gebruikt wordt voor privé vluchten. B. heeft in zijn tas zes pakketten cocaïne, van ieder twee kilo. De totale straatwaarde van de twaalf kilo bedraagt in Groot-Brittannië zo’n 1,6 miljoen euro.

Wat B. niet weet is dat Biggin Hill Airport de beveiliging van het vliegveld heeft opgevoerd. De Engelsen zijn zich inmiddels bewust van het gemak waarmee smokkelwaar via kleine luchthavens het land binnen komt. Er is met name flink geïnvesteerd in de opsporing van drugs, onder andere via speurhonden. Daardoor loopt de American Football-speler tegen de lamp. De Engelse justitie bestempelt de smokkel van B. als een zogenaamd Categorie-A drugsmisdrijf waarop zes tot twintig jaar staat. Kevin B. ontkent schuldig te zijn en wordt in september vorig jaar veroordeeld tot 10 jaar cel. Zijn medespelers en coach Winston Ronde laten in de media weten stomverbaasd te zijn.  Zoals het er nu naar uitziet, speelde B. op 8 oktober 2016 voorlopig zijn laatste wedstrijd. De interland tegen Polen werd door de Dutch Lions overigens kansloos verloren met 42 – 14.

De boot in de boot, met 1000 kilo coke

Hoe: een plezierjacht (op transport)

Wie: Mohamed Z., Klaas L. en Robert L.

Wanneer: gepakt in augustus 2011

Lading: 1000 kilo cocaïne

Straf: 8 jaar (Mohamed Z.), 7 jaar (Klaas L.) en 5 jaar (Robert L.)

Het is zo rond 2010 als het niet goed gaat met scheepswerf Triton in Waalwijk. Het familiebedrijf van vader Klaas L. en zijn twee zonen Robert en Arjen heeft last van de crisis. Daar komt nog bij dat er een conflict is ontstaan over de levering van een boot waardoor de werf nog dieper in de problemen is geraakt.

Om uit de financiële misere te komen bedenkt Klaas L. samen met sportschoolhouder Mohamed Z. uit Amsterdam een plan: ze gaan het luxe plezierjacht De Louise in zetten voor het smokkelen van drugs. Het twintig meter lange jacht wordt via de Nederlandse Antillen naar het havenstadje Porlamar op het Venezolaanse eilandje Isla Margarita gevaren. Daar brengen Klaas L. en zijn zoon Robert in het holst van de nacht 1000 kilo cocaïne aan boord. Het duo verstopt de tientallen blokken, zorgvuldig verpakt in plastic, onder het zwemplateau van de Louise.

Na enkele dagen vaart het luxe jacht naar de Britse Maagdeneilanden. Daar wordt het aan boord gehesen van het vrachtschip De Snoekgracht. De smokkelaars weten niet dat De Louise al een tijdje onder observatie van de politie staat. Als het schip, opgeslagen in De Snoekgracht, arriveert in Southampton besluit de Engelse politie in te grijpen en het jacht in beslag te nemen. Aan de eigenaren in Waalwijk laten ze weten dat de Louise niet zeewaardig is en dat de doorreis naar Nederland is vertraagd. Ondertussen halen de autoriteiten de cocaïne van boord. Ze hebben maar liefst zes dagen nodig om de drugs te vinden.

De familie L. en Mohamed Z. worden in augustus 2011 Nederland gearresteerd. Bij de aanhouding van Z. vindt de politie bij zijn moeder in Amsterdam grote hoeveelheden cash, onder andere 1,4 miljoen euro die was verstopt in een invalidewagentje. Elders treffen rechercheurs ook nog vuurwapens, een geluidsdemper en een fikse hoeveelheid xtc aan.

De rechtbank ziet Mohamed Z. als de organisator en financier van het transport. Hij krijgt acht jaar. Klaas L. moet zeven jaar zitten. Zijn zoon Robert verdwijnt voor vijf jaar achter de tralies.

De helikopter die van de radar verdween

Hoe: per helikopter

Wie: Niels W., Ricardo V., Joseph P.

Wanneer: gepakt in april 2016

Lading: 43 kilo cocaïne en 60 kilo heroïne

Straf: 18 jaar (Ricardo V. en Niels W.), 16 jaar voor Joseph P.

In de ochtend van 21 april 2016 stijgt er een helikopter op in België. Piloot is de 27-jarige Niels W. uit Eindhoven. Verder aan boord nog één passagier: Ricardo V. (26) ook uit Eindhoven. Bestemming is Redhill Aerodrome in het graafschap Kent. Boven Engeland verdwijnt de gehuurde helikopter in de buurt van het plaatsje Yalding, ten zuidoosten van Londen, van de radar. Eenmaal geland worden vanuit de helikopter zes zwarte Puma-sporttassen overgedragen naar een BMW. In de tassen: 43 kilo cocaïne en 60 kilo heroïne.

De zilverkleurige BMW, met aan het stuur Engelsman Joseph Peel, gaat er weer snel vandoor, richting snelweg M20. Al gauw merkt Peel dat hij wordt gevolgd. Niet alleen door drie verschillende auto’s, ook hangt er een politiehelikopter boven hem in de lucht. Het wordt een spectaculaire achtervolging, met hoge snelheden en halsbrekende toeren, die uiteindelijk eindigt op de vluchtstrook van de snelweg, waar Peel wordt klem gereden door vier politieauto’s. Drie agenten sleuren hem uit de BMW. In de achterbak vinden de rechercheurs de drugs met een waarde van bijna 15 miljoen euro plus 30 pgp-telefoons. Als de helikopter met de twee nietsvermoedende Nederlanders ietsje later landt op het vliegveldje van Redhill, worden ook zij direct ingerekend.

Op verzoek van de Engelse autoriteiten doet de politie in Nederland een inval in de woningen van Ricardo V. en Niels W. In de garage onder een van de huizen treft de politie een werkend cocaïnelaboratorium aan, inclusief persen en verpakkingsmachines. Het lab is verstopt achter spiegels van een sportzaaltje. Via magneten zijn de spiegels gemakkelijk te verwijderen. De politie legt ook de hand op een vuurwapen en drie kilo cocaïne. In de woning van de andere verdachte vindt de recherche 16.000 euro aan cash en nog een vuurwapen.

De twee Nederlanders krijgen ieder achttien jaar cel. Hun Engelse handlanger wordt veroordeeld tot zestien jaar.

Kilo’s coke tussen de paarden

Hoe: in een paardentrailer

Wie: Mario van G.

Wanneer: juli 2017

Lading: 50 kilo cocaïne 

Straf: 17 jaar

Mario van G. uit het Limburgse Limbricht zit al jaren in de paarden. Hij handelt er in, zijn bedrijf traint springpaarden en zijn dochter is een succesvolle Amazone. Regelmatig vervoert hij paarden naar verschillende landen in Europa. Op Kerstavond 2015 bestuurt Van G. een paardentrailer die in Binfield, Engeland wordt aangehouden. In de paardenwagen vindt de politie bijna tien kilo cocaïne en meer dan 22.000 Britse pond aan cash geld. In een nabijgelegen woning, het adres waar de paardenhandelaar naar op weg was, vinden de Engelsen in een koffer op een kledingkast nog eens 213.700 pond aan cash. Na een acht dagen durend proces wordt Van G. door een jury echter vrijgesproken van smokkel en witwassen.

Anderhalf jaar later gaat het weer mis in Engeland. In juli 2017 wordt Van G. aangehouden in zijn paardentrailer in de havenstad Dover. Hij zit zelf achter het stuur van de wagen waar, naast twee paarden, in een dubbele wand van de trailer 50 blokken cocaïne worden gevonden. Bij de paardenhandelaar thuis in Limbrecht treft de politie 270.000 euro aan contanten.

Begin dit jaar wordt Mario van G. door een Engelse rechtbank veroordeeld tot 17 jaar cel. Volgens de rechter was de paardenhandelaar geen grote vis, maar meer te beschouwen als een soort koerier. Hij zou hebben meegedaan aan de smokkel om de carrière van zijn dochter te kunnen financieren. De 27-jarige amazone barstte in de rechtbank in tranen uit toen ze de straf hoorde die haar vader moet uitzitten.