Zo werden honderden miljoenen euro’s witgewassen via Dubai

Twee jaar geleden werd een deel van een internationale witwasbende opgerold. Onderzoek van het tv-programma Panorama van de BBC laat nu zien hoe drugsgelden via gekocht goud in Antwerpen werden witgewassen in Dubai.

De witwasoperatie start met de verkoop van drugs in het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen. Drugshandelaren beschikken daardoor over grote hoeveelheden cash, die ze natuurlijk niet op een bankrekening kunnen storten. Daarom schakelen ze onder andere Nour-Eddine Ech-Chaouti in, een Marokkaanse witwasser die allerlei handige connecties heeft in Europa.

Ambulance

Ech-Chaouti regelt samen met enkele anderen dat verschillende geldezels, waaronder een Engelse schoonmaker met de naam Hassan Mougammadou, de cash naar Parijs brengen. Via een ambulance wordt de cash op diverse plekken in Parijs verzameld. De “ambulancebroeder” vraagt aan zijn broer of hij met een geldtelmachine de cash wil tellen. In het politiedossier zitten verschillende whatsapp-berichten waarin de broer gedetailleerde instructies ontvangt hoe hij het beste het geld kan tellen: ‘Doe de deur op slot als je het geld gaat tellen, knip het licht aan en zet de televisie aan.’ (Het geluid van de tv maskeert het lawaai dat de geldtelmachine maakt.) ‘Maak altijd pakketjes van 1000 en 10.000.’ En: ‘Ruim de tafel op, als je klaar bent, om geen sporen achter te laten.’

Vrouwen van middelbare leeftijd

Vervolgens rijden vrouwen van middelbare leeftijd de getelde cash met personenauto’s naar een goudhandelaar in Antwerpen. Deze Gheorghe Blutner heeft als specialiteit dat hij op de zwarte markt flinke hoeveelheden goud kan verwerven. Bovendien: hij kan vervalste aankoopfacturen leveren, waardoor de herkomst van het aangekochte goud legaal lijkt.

Van Amsterdam naar Dubai

Vervolgens wordt het goud met de “juiste’ papieren van Amsterdam naar Dubai gevlogen. Daar wordt het goud verkocht en de opbrengst op verschillende bankrekening gestort, verspreid over de hele wereld. Het is nu vrijwel onmogelijk om het geld terug te traceren tot de Europese drugshandelaren.

Voor bovengeschetste witwasoperatie zijn zo’n 27 mensen veroordeeld, waaronder de ambulancebroeder in Parijs en de Antwerpse goudhandelaar. (Laatstgenoemde krijgt 3 jaar cel). Nour-Eddine Ech-Chaouti, de inmiddels 43-jarige architect van het witwastraject, is nog steeds voortvluchtig.

Ernst & Young

Volgens een klokkenluider tegenover de BBC zou de accountantsfirma EY (Voorheen Ernst & Young) een dubieuze rol hebben gespeeld bij de witwasoperatie. Zo zouden ze ook een verkoop waarbij staven goud vermomd waren als zilver, niet correct hebben gemeld. EY ontkent de beschuldigingen en stelt dat juist door haar accountants de hele witwasoperatie aan het licht is gekomen.

Kaloti, het bedrijf in Dubai dat het goud had gekocht van de witwassers, laat weten dat het inmiddels geen dure edelmetalen meer koopt voor cash.

Het programma Panorama: Following the Drug Money is vanavond, 28 oktober, te zien op BBC 1.

(Omdat de BBC de namen van enkele verdachten voluit gebruikt, hebben wij dat hier ook gedaan.)