Zoeking bij journalisten België

De politie heeft de afgelopen dagen huiszoekingen uitgevoerd bij drie journalisten thuis en op een redactie. De politie was op zoek apparaten die communicatie van politie- en veiligheidsdiensten zouden kunnen onderscheppen. Dat heeft de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) maandag gemeld. Volgens de VVJ zijn de zoekacties een flagrante inbreuk op het journalistieke bronnengeheim. De politie nam bij de huiszoekingen computers, laptops, smartphones, gsm’s en ander materiaal in beslag, zegt de VVJ.

De zoekingen was gestoeld op onderzoek naar misdrijven in het kader van de telecomwet, maar de secretaris van de VVJ, Pol Deltour, vindt dat daarmee het opzet van het onderzoek, speuren naar inbreuken op de telecomwetgeving, ruim overschreden is. ‘Justitie en politie hebben het recht om te zoeken naar illegale apparatuur. Maar dat moet gebeuren met respect voor het bronnengeheim. Het gerecht kan nu het hele bronnennetwerk van de betrokken journalisten in kaart brengen.’

De VVJ heeft een brief gestuurd naar onderzoeksrechter Patrick De Coster, die het onderzoek leidt, naar procureur des Konings van Brussel Bruno Bulthé en naar minister van Justitie Stefaan De Clerck.

‘We willen onze verontrusting uitdrukken en vragen dat dit ophoudt. Het onderzoek gebeurt met de botte bijl – bij één journalist thuis hebben ze zelfs zijn vals plafond opengebroken,’ aldus het schrijven.

Bronnen die niets met het onderzoek te maken hebben, zouden ondertussen al politie over de vloer gekregen hebben. De VVJ zegt ook de journalisten te zullen steunen van zodra ze vervolgd zouden worden, omdat er schendingen zijn gebeurd van het bronnengeheim. Ook denkt de VVJ aan schadevergoedingen voor de journalisten van wie het bronnennetwerk blootgelegd werd.

Het Astrid netwerk is het nieuwe digitale netwerk voor communicatie van politie en hulpdiensten in België.

Welke journalisten en welke media betrokken waren heeft de VVJ niet bekend gemaakt.