Zoon burgemeester (15) aangehouden voor wapenbezit (UPDATE3)

De 15-jarige zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema blijkt in het weekend van 13 en 14 juli in Amsterdam  te zijn aangehouden door de politie. Uit berichtgeving van De Telegraaf valt op te maken dat de 15-jarige jongen met een vriendje een onbewoonde woonboot in Amsterdam-Oost was binnengegaan en in het bezit was van messen en een alarmpistool.

Brandblussers

Ook spoten ze met brandblussers. Ze sloegen op de vlucht toen de politie arriveerde. De jongen werkt mee met de politie en is verhoord.

De Telegraaf brengt de kwestie nu naar buiten. Volgens zijn advocaat Peter Plasman betreft het ‘kwajongenswerk’ en was er zeker geen sprake van een ‘gewapende inbraak’ zoals De Telegraaf schrijft. Volgens Plasman is de jongen alleen in verzekering gesteld en verhoord vanwege het bezit van het neppistool.

Halsema schrijft in een open brief aan de Amsterdammers dat haar zoon aan het ‘klieren’ was geweest en de wet heeft overtreden:

Zij vonden een verwaarloosde en verlaten woonboot, waar ze naar binnen zijn gegaan. Daar vonden ze oude brandblussers die zij naar buiten hebben gesleept en leeg hebben gespoten. De politie is op de overlast afgekomen. Mijn zoon is gaan rennen en heeft paniekerig het nepwapen weggegooid. Hij is toen alsnog gestopt en ingerekend.

Identiteit

Halsema benadrukt dat er sprake is van een privékwestie. In een vergelijkbare zaak zou de identiteit van een 15-jarige jongen niet bekend zijn gemaakt en ze verwijt dat De Telegraaf.

Hij verdient geen extra publieke straf, alleen omdat hij mijn zoon is.

Er is volgens advocaat Plasman en volgens de politie  geen sprake van de dat de zaak in de doofpot is gegaan zoals De Telegraaf suggereert. Openbaar Ministerie en politie ontkennen dat eveneens. Plasman zegt dat de naam van de jongen in politiesystemen werd afgeschermd omdat daaruit soms informatie lekt. Dit is overigens niet ongebruikelijk. Het gebeurt vaker bij zedendelicten en bekende Nederlanders. Bij zaken tegen minderjarigen zijn politie en OM altijd terughoudend met informatie verstrekken. Rechtszaken vinden achter gesloten deuren plaats.

De politie zegt te onderzoeken of te achterhalen is wie de informatie over de arrestatie heeft gelekt naar De Telegraaf. De zaak is overgedragen aan het parket Noord-Holland.