Zorgen over corruptie veiligheidsdienst Curaçao

Het voormalige hoofd van de Veiligheidsdienst van Curaçao (VDC) is onterecht ontslagen. Dat heeft de rechter afgelopen week besloten. De uitspraak voedt de zorgen over corruptie binnen de VDC. SP-kamerlid Ronald van Raak heeft kamervragen gesteld over het huidige hoofd van de veiligheidsdienst, die werd aangesteld door de omstreden oud-premier Gerrit Schotte (foto).

Het voormalig hoofd van de VDC, Edsel Gumbs, werd eind 2013 ontslagen omdat hij onbekwaam zou zijn. In 2010 werd hij al op non-actief gesteld, vlak nadat Gerrit Schotte zijn eerste kabinet samen had gesteld. Gumbs was op dat moment bezig met de screening van de kabinetsleden. Van de een op de andere dag werd hem de toegang ontzegd tot de gebouwen van de geheime dienst door Schotte en diens minister van Justitie.

Ontslag onterecht

Na tussenkomst van de rechter mag Gumbs weer aan het werk, maar korte tijd daarna mag hij opnieuw niet bij de VDC naar binnen. Er zou een verstoorde relatie zijn tussen Gumbs aan de ene kant, en Schotte en de minister van Justitie aan de andere kant. Opnieuw krijgt Gumbs gelijk voor de rechter.

Dan krijgt Gumbs een baantje toegeschoven dat, zo oordeelt de rechter, niet bij zijn opleidingsniveau en ervaring passen. Uiteindelijk wordt hem nog eens de toegang ontzegd en wordt hij ontslagen, omdat hij onder meer verkeerde informatie zou hebben gegeven en zijn geheimhoudingsplicht zou hebben geschonden. De rechter heeft die argumenten van tafel geveegd en oordeelt dat het ontslag onterecht was.

Stroman

Gumbs was onder meer verantwoordelijk voor een kritisch rapport over de VDC, waarin duidelijk wordt dat informatie van de dienst is gestolen.

SP-kamerlid Ronald van Raak is bang dat Schotte, over wie geruchten gaan dat hij banden met de maffia heeft, graag van Gumbs af wilde. Van Raak denkt dat er nu een stroman aan het hoofd van de VDC staat, die mogelijk is aangesteld ondanks een negatief screeningsrapport. Het kamerlid vraagt nu minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties of het huidige hoofd van de VDC is aangesteld ondanks een negatief screeningsrapport.