Veel zwaardere straf voor Pistorius

Oscar Pistorius, alias de Blade Runner, is in Zuid-Afrika veroordeeld tot dertien jaar en vijf maanden cel voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp in februari 2013. Dat is aanmerkelijk hoger dan zijn straf in hoger beroep: zes jaar. Het OM in Zuid-Afrika was tegen die uitspraak in cassatie gegaan. 

Het Openbaar Ministerie vond de uitspraak in hoger beroep ‘schokkend laag’.

Minimum straf

De minimumstraf voor moord is in Zuid-Afrika vijftien jaar. Die straf heeft de rechter Pistorius ook opgelegd, maar de tijd die hij al vast heeft gezeten, is daar vanaf getrokken. In eerste instantie werd de Blade Runner door de rechtbank veroordeeld tot vijf jaar cel voor dood door schuld. In december 2015 werd hij in hoger beroep veroordeeld voor moord, wat hem een gevangenisstraf van zes jaar opleverde. Nu is die straf in cassatie dus verdubbeld.

Valentijnsdag

Pistorius, die beroemd was vanwege zijn successen als paralympisch hardloper, schoot fotomodel Reeva Steenkamp op Valentijnsdag 2013 dood terwijl ze in de badkamer was. Hij schoot met een 9mm pistool vier keer door de badkamer deur. Volgens buren had het stel kort daarvoor ruzie gehad. Pistorius zelf heeft altijd gezegd dat hij dacht dat er een inbreker in de badkamer was.