Zware straffen in Baywatch-zaak Curaçao

Woensdagochtend heeft de rechtbank op Curaçao uitspraak gedaan tegen de vijf verdachten in de ‘Baywatch’-zaak, over corruptie bij de Kustwacht. Alle vijf zijn veroordeeld, hun straffen variëren van 5 tot 7,5 jaar cel. Dat heeft het Openbaar Ministerie op Curaçao laten weten.

Acties

Door acties van bewakers in de Bon Futuro gevangenis konden de vijf verdachten niet zelf aanwezig zijn in de rechtszaal, ze werden vertegenwoordigd door hun advocaten. Alle vijf zijn veroordeeld voor drugssmokkel. De drie kustwachters hadden zich daarbij schuldig gemaakt aan schending van hun ambtsgeheim als ‘buitengewoon ambtenaar’ van politie. Ook hadden ze vuurwapens Curaçao binnen gesmokkeld en verhandeld.

Gevarieerde straffen

Officier van justitie Gerrit Rip had tegen ieder acht jaar cel geëist. Toch kregen ze ieder een andere straf. Kustwachter Frans is veroordeeld tot 7,5 jaar, Sulvaran tot 6,5 jaar en Dalnoot tot 7 jaar. De twee andere verdachten, Windster en de enige vrouwelijke verdachte Rojer, gaan respectievelijk 5 en 6,5 jaar de cel in. Naast drugssmokkel stonden ze ook terecht voor illegaal wapen bezit. Tegen hen was 6 en 9 jaar geëist.

Behalve dat de huidige wetgeving cocaïnesmokkel en -handel als ernstig aanmerkt, werden de voormalige kustwachters afgerekend op het feit dat ze in hun werk deze smokkel juist dienden op te sporen. Ambtelijke corruptie wordt extra bestraft, vandaar de variatie in straftoemeting.

Ook de smokkel van en handel in vuurwapens stond niet in hun taakomschrijving en dat werd eveneens bestraft. De veroordeelden hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.

Zie eerdere berichten:

Hoge eisen tegen kustwachters Curaçao

“Baywatch”-zaak Curaçao naar ontknoping

De Curaçaose Kustwacht en de rotte appels