Zwarte Piet krijgt zes jaar cel voor overval

Twee mannen uit Enschede en Hengelo zijn door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot 6 en 5 jaar gevangenisstraf voor een overval van een tankstation in Borne. Eén van hen was daarbij vermomd als Zwarte Piet. Het Openbaar Ministerie had tot zes jaar geëist.

Knuppel

Een medewerkster raakte zwaar gewond na een klap met een knuppel. Dat oordeelt de rechtbank Overijssel. Daarnaast zijn zij schuldig aan een overval op een tankstation in Hengelo. Ook moeten zij een schadevergoeding betalen van bijna 6.400 euro aan de medewerkster van het tankstation in Borne en ruim 22.000 euro aan de eigenaar.

Zwarte Piet

De mannen pleegden de overvallen samen. De 20-jarige ging naar binnen en de 21-jarige is medeplichtig en hielp bij de voorbereidingen. Op 30 november 2014 overvielen zij een tankstation in Borne. De 20-jarige liep vermomd als Zwarte Piet naar binnen, sprong op de toonbank en sloeg de medewerkster met een knuppel tegen het hoofd.

De rechtbank spreekt hem voor het slaan vrij van een poging tot doodslag, maar oordeelt dat er sprake is van zware mishandeling. De medewerkster raakte zwaar gewond. Zij heeft blijvend hersenletsel, permanente gehoorschade en psychische en vele fysieke klachten aan de gewelddadige overval overgehouden.

Hengelo

Een paar dagen later, op 4 december 2014, pleegden zij een overval op een tankstation in Hengelo. De 21-jarige nam van te voren een kijkje in de zaak, waar hij zag dat de glazen wand voor de kassa naar beneden was. Hij ging naar buiten en kort daarna kwam de 20-jarige binnen, deze keer met een sjaal voor zijn gezicht. Hij vroeg om de toiletsleutel. Toen de medewerker achter de balie de sleutel had gepakt en zich weer omdraaide, keek hij recht in de loop van een pistool.

Grof

De rechtbank acht het zeer ernstig dat de mannen zich in zo korte tijd schuldig hebben gemaakt aan een tweetal gewapende overvallen. Zij hebben op grove en gewelddadige wijze overvallen gepleegd omdat ze er financieel beter van wilden worden. De negatieve gevolgen voor de slachtoffers zijn zeer groot, met name voor de medewerkster van het tankstation in Borne. Uit de medische verklaring en de door haar op de zitting voorgedragen slachtofferverklaring kwam naar voren hoe groot de impact van de overval is op haar leven. Zij draagt de gevolgen hiervan haar leven lang met zich mee.