Staat laat Bruinsma-miljoenen verdwijnen
Geld van de in 1991 doodgeschoten drugshandelaar Klaas Bruinsma dat via Hong Kong naar Zwitserland werd gesluisd blijft definitief buiten bereik van de Nederlandse Staat. Zwitserland weigert medewerking te verlenen aan onderzoek van de Nederlandse justitie naar de bewuste bankrekening in Bazel. Minister Ivo Opstelten van Justitie heeft dat aan de Tweede Kamer laten weten na vragen van Sharon Gesthuizen (SP) en Coskun Cörüz (CDA).
Door Wim van de Pol
Verder onderzoek naar het zwarte geld van wijlen Klaas Bruinsma heeft ‘geen kans van slagen’, schrijft Opstelten.
De miljoenen op de rekening bij de Bank Baumann waren midden jaren negentig ook al bij de Nederlandse justitie bekend. Het zou nu uitgegroeid zijn tot zo’n zeven miljoen. Het komt voort uit een witwastraject van de Bruinsma-groep naar Hongkong, dat eind jaren tachtig is ontstaan.
In mei 1995 liet Nederland beslag leggen op het geld omdat er een onderzoek liep. Het Halt-onderzoek van de FIOD liep midden jaren negentig op relaties van Bruinsma als Charles Geerts, John Engelsma en Gerard Cok. Later begonnen de Zwitsers hun eigen onderzoek.
Eind mei werd bekend dat het gerechtshof in Bazel heeft bepaald dat het beslag moet worden opgeheven omdat er vormfouten zijn gemaakt door het Zwitserse Openbaar Ministerie. Het geld moet dus terug naar de Hong Kongse zaakwaarnemer die voor het rechthebbende bedrijf optreedt.
Nederland zou een rechtshulpverzoek naar Zwitserland moet sturen ware het niet dat ‘de Zwitserse autoriteiten hebben aangegeven dat aan een dergelijk verzoek alleen uitvoering wordt gegeven indien sprake is van een voldoende concrete verdenking. Nu deze ontbreekt, heeft het indienen van een rechtshulpverzoek aan Zwitserland geen kans van slagen.’
Een concrete verdenking is niet tot stand te brengen omdat er met pornobaron Charles Geerts, advocaat John Engelsma en seksexploitant Gerard Cok in 1997 een deal is gemaakt. Ze betaalden twaalf miljoen gulden betalen in ruil voor het staken van het Halt-onderzoek.
In Het Parool maakte journalist Bart Middelburg zich deze week boos over dit onvermogen van de Nederlandse justitie. Eerst probeerde de minister zich er met een te vaag antwoord vanaf te maken bij de Tweede Kamer hetgeen nieuwe vragen uitlokte.
Volgens hem zijn er wel meer betrokken verdachten te bedenken. Bijvoorbeeld de Hongkongse zakenman Yee Tat Wong die door de FIOD werd gezien als een stroman van de Bruinsmagroep.
De minister schrijft ook dat ‘niet kan worden vastgesteld’ dat de bankrekening die in het Halt-onderzoek opdook dezelfde is ‘als de thans ter discussie staande bankrekening’. Het zou best wel eens om een héél andere rekening kunnen gaan.
Onzin, volgens Middelburg. Uit de stukken blijkt dat de rekening waar de Nederlanders op aasden dezelfde is als die de Zwitsers onderzochten. De minister zou het aan zijn staatssecretaris Fred Teeven van Justitie kunnen vragen. Hij was namelijk indertijd de officier van justitie die het onderzoek deed.
Crimesite vraagt zich af: wat is de reden dat de minister van Justitie zich zo gemakkelijk door de Zwitsers af laat poeieren. Of zijn er redenen voor Nederland om de zaak te laten rusten?
Bruinsma: ‘Zwitsers wilden niet’
Justitie krijgt miljoenen Bruinsma niet
Miljoenen Bruinsma in Zwitserland