Allerlaatste zitting in Passage voorbij

Donderdag was op Schiphol de allerlaatste zitting in het onderzoek van het Amsterdamse gerechtshof in de Passage-zaak. Alle verdachten kregen het laatste woord. Het gerechtshof wijst waarschijnlijk in de zomer arrest.

Door @Wim van de Pol

Een ‘grieperige’ Jesse Remmers, die een levenslange straf riskeert voor zeven levensdelicten was bijna twee uur aan het woord, in een soms moeilijk te volgen verhaal. Een kern in zijn verhaal was dat die levensdelicten geheel in strijd met zijn altruïstische levensvisie. Hij zegt criminaliteit en drugsverslaving te willen bestrijden, in de geest van de Scientology, en dat sinds 2000 ook altijd te hebben gedaan. ‘Wetenschappelijk bewijs’ is er niet tegen hem, aldus Remmers, die tegenover de voorzitter erkende te beseffen dat dit nog wat anders is dan ‘strafrechtelijk bewijs’.

Op zeker moment vroeg voorzitter Ruud Veldhuisen of hij het af zou kunnen ronden met een ‘helikopter-view’. Dat deed hij.

Lekker

De laatste woorden van Dino Soerel, die ook levenslang riskeert, namen ook bijna twee uren in beslag. Het viel niet vermijden dat hij in herhaling zou vallen. Hij lepelde nog vele details uit de verhalen van kroongetuigen Fred Ros en Peter la Serpe op. Andermaal hoorde het hof hoe deze twee in zijn ogen aartsleugenaars zijn. Het kan niet dat iemand als Ros als verdachte zeven jaar dossierkennis in Passage kon opbouwen voordat hij kroongetuige kon worden.

Soerel zei ook:

La Serpe zei in het begin: ik weet zeker dat de Kommissaris [Soerel] Nedim Imaç heeft vermoord. Een paar jaar later zegt hij: ik heb me vergist. Lekker.

Het heeft hem ‘veel slaap’ gekost, al dat lezen in zijn cel en die strijd tegen de kroongetuigen, in 6,5 jaar en plusminus 400 zittingsdagen.

Alles is wel gezegd, zei Soerel tot besluit. En verder:

Ik ben niet het braafste jongetje van de klas. Ik ben veroordeeld voor verschillende drugsfeiten. Maar waar ik nu van beschuldig word, heb ik echt niet gedaan.

Op 15 juni maakt het hof waarschijnlijk bekend op welke dag het eindoordeel geveld zal worden.

Zie ook:

Kroongetuige Ros trekt kort geding tegen Staat in (UPDATE)

De laatste kans voor Dino Soerel (#4)

De laatste kans voor Dino Soerel (#3)

De laatste kans voor Dino Soerel (#2)

De laatste kans voor Dino Soerel (#1)

Jesse Remmers maakte website vanuit zijn cel