Broers T. vrij na verboden verkeerscontrole (UPDATE)

Het gerechtshof in Amsterdam gaat de wapenzaak tegen de beruchte broers T. uit Loosdrecht van tafel vegen. In de zaak is gebruik gemaakt van de zogeheten “dynamische verkeerscontrole” die de politie Amsterdam gebruikt. Die methode van onderzoek heeft het hof in december verboden.

Door @Wim van de Pol

Frank en Peter T. zijn in september tot een gevangenisstraf van zes jaar veroordeeld voor wapenhandel en bezit van zes kilo cocaïne. De zaak dient deze maand in hoger beroep voor het gerechtshof in Amsterdam. De twee zijn vorige week door het gerechtshof in Amsterdam echter al op vrije voeten gesteld. Advocaat Louis de Leon tegen Crimesite:

Ze dachten eerst dat het een geintje was toen ze te horen kregen dat ze weg mochten.

Het bewijs tegen de broers, een flinke wapen- en drugsvoorraad, is voortgekomen uit een ’toevallige’ dynamische verkeerscontrole. Dat zal leiden tot niet ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie in de zaak.

Gevoelige klap

Het is de eerste uiterst gevoelige klap voor de Amsterdamse politie, een gevolg van een arrest van het gerechtshof in de hoofdstad van vorig jaar december. Er zullen wellicht nog meer zaken volgen. De in Amsterdam door de recherche in de strijd tegen zware criminaliteit veelvuldig ingezette methode van de dynamische verkeerscontrole werd afgelopen december door het hof niet toegestaan in een drugszaak.

De broers T. werden in december 2014 in hun Volkswagen Passat staande gehouden in Amsterdam-Zuidoost, zogenaamd voor een verkeerscontrole in het kader van de Wegenverkeerswet.

“Toevallig”

Advocaat De Leon: ‘Het eigenlijk doel was onderzoek doen naar drugs en wapens. Dus tijdens de staandehouding was er sprake van detournement de pouvoir.’ De aanhouding moest kennelijk “toevallig” zijn, maar hoe dan ook, volgens De Leon was de controle in het kader van de Wegenverkeerswet oneigenlijk.

In het geval van de broers T. bleek er ook al een observatieteam te zijn ingezet vóór de controle plaatsvond, waarvoor geen opdracht was gegeven door de officier van justitie na een verdenking.

De rechtbank was in september vorig jaar niet eens met De Leon. Als de politie een verdenking heeft dan mag er ook altijd een verkeerscontrole plaatsvinden, vond de rechtbank van Amsterdam toen.

Fishing expeditions

Het Amsterdamse gerechtshof stelde die visie bij en is het nu eens met de zienswijze van De Leon en in lijn met het in december al gewezen arrest. Toen overwoog het hof:

Naar het oordeel van het hof is het van het grootste belang dat een ieder erop kan vertrouwen dat overheidsorganen de hun toegekende bevoegdheden gebruiken voor de doeleinden waarvoor zij zijn gegeven en dat de politie zich in dit opzicht controleerbaar opstelt. (…) Bij die controles is het de politie te doen om strafvorderlijke fishing expeditions.

Dynamische Verkeerscontrole – blauwe boekje by Crimesite.nl

Het Blauwe Boekje

In december kreeg het gerechtshof een instructieboekje van de Amsterdamse politie onder ogen: het Blauwe Boekje (De Dynamische Verkeerscontrole). In dit interne politiedocument staat nauwkeurig beschreven hoe politieagenten in Amsterdam “verkeerscontroles” kunnen inzetten om wapens en drugs te vinden bij zware criminelen. Het gerechtshof vond door het bestaan van dit boekje ‘het structurele karakter van het vormverzuim bewezen’ en noteerde erbij dat het Openbaar Ministerie kennelijk ‘zijn fiat’ heeft gegeven aan deze wijze van optreden.

Het Openbaar Ministerie is overigens in cassatie gegaan bij de Hoge Raad over het arrest van het gerechtshof. Of de methode definitief van de baan is moet nog worden afgewacht.

Zie ook:

Vrijspraak na ‘onbevoegde’ politiecontrole

Politie haalt geld uit een auto (VIDEO)