Puzzelstukjes van het drama Hooge Zwaluwe (#1)

Puzzelstukjes over het bloedige drama in het vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe komen langzaam bij elkaar. Het Openbaar Ministerie houdt bepaalde technische rapporten nog achter. Een beperkte reconstructie.

Door @Wim van de Pol

Wat is er op de fatale ochtend in oktober vorig jaar gebeurd? Officier van justitie Paul Emmen zei vrijdag op de zitting: ‘we zullen het niet moeten hebben van de verklaringen van de mensen die daar in het huisje zijn geweest, want die schieten alle kanten op.’ Technische informatie en informatie uit forensisch onderzoek is dus cruciaal. Maar die informatie heeft hij juist deels achter gehouden, omdat dit daderinformatie zou zijn. Emmen zei ter zitting dat hij snel nog een arrestatie verwacht te doen. Hij wil deze persoon en de andere verdachten met die informatie confronteren.

Arrestatie

Een echte reconstructie maken is dus nog onmogelijk. Er moeten vragen worden beantwoord zoals: welke munitie en welk wapen is gebruikt bij het beschieten van welk slachtoffer. Met de scans, sectierapporten en onder meer dna-onderzoek op ongebruikte munitie is de toedracht grotendeels te achterhalen. De rechtbank Breda besloot vrijdag dat deze informatie pas op 17 mei hoeft worden gevoegd.

Kilo’s cocaïne

Wat is er op 15 oktober in het vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe is gebeurd?

Zeker is dat toen Muljaim Nadzak en No Surrender-captain Brian Dalfour zijn doodgeschoten en dat hun kompaan Roy O. gewond raakte. Deze drie personen deden een groep Antwerpenaren geloven een aantal kilo’s cocaïne te willen verkopen: de broers Samir en Khalid T., Michael H. en Mohamed L..

Verdachten Samir T. en Mohamed L. staan nu terecht voor de tweevoudige doodslag en Roy O. voor gekwalificeerde poging tot doodslag op Samir T. die ook gewond raakte. Verdachten Michael H. en Khalid T. worden waarschijnlijk later naar Nederland overgeleverd.

Wat staat er verder min of meer vast?

14 oktober

Na bemiddeling van Roy O. – die één van de Belgen redelijk goed kent – is er op 14 oktober een vooroverleg over de coke-deal met de Belgen, in een caravan op een recreatiepark. De telefoons van Brian Dalfour, Muljaim Nadzak en Roy O. zijn dan daar in de buurt.

10.00

De volgende dag rond 10.00 komen Nadzak, Roy O. en vier Belgen samen in de Albert Heijn in Drimmelen. Dalfour is daar niet bij. Vandaar vertrekken ze, volgens camerabeelden, om 10.39 naar het vakantiehuisje.

10.44

Ervan uitgaande dat het ritje (volgens de routeplanner) vijf minuten duurt komt het gezelschap om 10.44 aan bij het huisje. De Belgen gaan in twee groepjes naar binnen.

Vanaf dat moment moet het drama zich binnen enkele minuten hebben voltrokken. Een getuige zegt dat hij om 10.45 nog sms’jes kreeg van een stervende Brian Dalfour. Maar dat tijdstip is slechts gebaseerd op zijn schatting. Hoe dan ook: alles heeft zich waarschijnlijk binnen enkele minuten afgespeeld.

Thee

In het benauwde huurhuisje nemen de broers Samir en Khalid T., Michael H. en Mohamed L. plaats in de stoelen en op de bank in het woonkamertje. Roy O. vraagt of de bezoekers thee willen. Dat willen ze, en O. gaat aan de gang met een waterkoker in het keukentje. Of de thee is ingeschonken is niet zeker (als de politie veel later arriveert loopt de waterkraan in de keuken nog).

Worsteling

Brian Dalfour komt met Muljaim Nadzak van de trap af rennen, gekleed als politieman met bivakmuts. Ze dringen met getrokken wapens het kamertje binnen. Samir T. en Mohamed L. krijgen plastic tie wraps en moeten op de grond gaan liggen. Of de twee andere aanwezigen ook worden volledig worden geboeid is onduidelijk. Een aantal Belgen krijgt flinke klappen met een vuurwapen en wordt daardoor verwond. Er ontstaat een worsteling. T. en L. trekken in doodsangst hun wraps los. Ze lopen verwondingen op aan hun polsen. Bebloede tie wraps blijven achter op de vloer.

Brian Dalfour schiet op Samir T. die drie keer wordt getroffen. Nadzak zakt dodelijk getroffen langs een muur in een hoek op de grond, Dalfour sterft even buiten het huisje. Roy O. wordt in zijn rug en in zijn hand geschoten.

Schotresten

Samir T. en Mohamed L. zeggen niet te hebben geschoten. Schotresten op de hand van T. bewijzen niet dat hij heeft gevuurd. Roy O. heeft meer schotresten op zijn hand maar ook O. ontkent te hebben geschoten.

Roy O. zegt dat hij in de keuken kabaal en een knal hoorde en toen direct naar buiten te zijn gevlucht maar onderweg twee keer te zijn geraakt. Hij rende het weiland in en vroeg buiten aan een passerende auto om hulp, die nam hem niet mee. Hij keerde terug naar het huisje.

Autosleutels

T. en L. zeggen in hun auto weggereden te zijn en dat Dalfour en Nadzak toen nog leefden. Samir T. werd afgezet bij een ziekenhuis in Oosterhout, zijn twee metgezellen slaan op de vlucht. Waar de vierde Belg is gebleven is nog een raadsel. Hij zat bij het ziekenhuis niet in de auto.

Toen Roy O. weer bij het huisje kwam waren de Belgen al weg. Hij pakte de autosleutels van Nadzak en reed naar Breda, waar hij later werd opgenomen in het ziekenhuis.

Maar Roy O. liegt.

Althans, dat zeggen zowel de officier van justitie als de advocaten van de Belgen Samir T. en Mohamed L..

(wordt vervolgd)

Zie eerdere berichten:

‘Arrestatie in zaak Hooge Zwaluwe’

OM zoekt nog vijf verdachten Hooge Zwaluwe

‘Dalfour met eigen wapen vermoord’