Eindeloze stoet details in het moorddossier

The devil is in the details. Dat gaat zeker op in het kroongetuigen-dossier dat er tegen Dino Soerel is opgebouwd. In een laatste serie ondervragingen in het hoger beroep van Passage werd vrijdag Fred Ros bevraagd over schijnbare futiliteiten, die niettemin in samenhang bekeken tot een veroordeling voor Soerel zouden kunnen leiden.

Door @Wim van de Pol

Dus belangrijk zijn ze wel, de details. Stapavondjes in Rotterdam. De eerste ontmoeting met Ros’ vriendin. Een kinderfeestje op de bowlingbaan. Of Soerel wel eens bij een kennis van Ros in Marbella was geweest. Wie wordt met ‘platvoet’ bedoeld? Wie is Jamal? En hoe zat dat met die partij die in Canada verschut was gegaan. Het kan allemaal van belang zijn als het gaat om de beoordeling van de geloofwaardigheid van Fred Ros.

Zakelijke relatie

Voor Dino Soerel hangt Ros als een molensteen om de nek. Vrijdag kwam Ros ook weer met een mooie ronde beschuldiging aan het adres van Soerel: ‘Ik had een zakelijke relatie met Dino Soerel. Daar bedoel ik mee de liquidatie van Thomas van der Bijl.’

Details moeten dergelijke beschuldigingen handen en voeten geven. Bijvoorbeeld het verhaal over betalingen voor liquidaties.

Uitbetalingen

Eén van de voor Soerel belastende aantijgingen gaat over het uitbetalingen van geld door Ali Akgün. De criminele organisatie had ‘één pot’ waar de liquidaties uit werden betaald, aldus Ros. Voor de moord op Thomas van der Bijl, in april 2006, was 80.000 euro betaald aan de uitvoerders, onder wie Ros zelf. Hij en Jesse Remmers kregen geld van Ali Akgün. Maar was dat ook uit naam van Dino Soerel? Ja, zegt Ros, hij had zelfs Soerel nog een keer aangesproken omdat hij voor tienduizenden tekort was gedaan.

Te checken valt dat niet, los van het feit dat Ali Akgün inmiddels is doodgeschoten. De andere kroongetuige, Peter la Serpe, spreekt ook van uitbetalingen door Ali Akgün. Maar hij spreekt weer niet in dat verband over Dino Soerel. Hij vertelde dat er een dodenlijst was aangenomen door Ros en Jesse Remmers.

De verdediging van Soerel tekent hierbij aan dat Fred Ros voordat hij kroongetuige was, als verdachte in het Passage-proces, jarenlang de tijd heeft gehad om zijn verklaring op die van Peter la Serpe af te stemmen.

Etentje

Fred Ros kwam deze week ook met de opmerking dat zijn vriendin Lydia ook wel eens had aangezeten bij een etentje waar Willem Holleeder aanwezig was geweest. En misschien ook Soerel of Jesse Remmers. Waarom had Ros hier eerder niets over gezegd? Hij bleek desgevraagd eigenlijk niet precies meer te weten wie bij welk etentje had aangezeten. Het speelde zich af in een periode dat hij in de gevangenis zat. De details stonden hem niet bij.

Op weg naar het eindoordeel over Dino Soerel moet het gerechtshof zich een weg banen door honderden details en variaties op die details die de getuigen prijs gaven tijdens de tientallen verhoren. En soms door een ontbreken van details.

Zie ook:

Dino Soerel en Eddie Murphy

‘De ene haaiensnaaier is de andere niet’ (UPDATE)

De vriendschap met Stanley Hillis

Soerel: het heikele punt Holleeder