Endstra-moord: de kleur van de Alfa Romeo

De cruciale en bedreigde getuige Hidir K. in de zaak van de moord op Willem Endstra wordt later deze week onderworpen aan een kruisverhoor door de advocaten. Die zullen proberen aan te tonen dat K. zich voornamelijk baseerde op berichten in de media.

Door @Wim van de Pol

Maandag, aan het begin van de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak over de moord op Willem Endstra, bleek dat het Openbaar Ministerie vorige week de identiteit achter een anonieme informant van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) naar de rechtbank heeft gestuurd. Die informant zou de bedreigde getuige Hidir K. zijn geweest. Hij zou de bron zijn van de volgende informatie:

Op woensdag 06 juli 2005 werd door de Criminele inlichtingen Eenheid de navolgende informatie aan het rechercheteam Enclave ter beschikking gesteld:

In 2004 heeft Willem Endstra ‘Big Willem’ [bedoeld wordt Willem van Boxtel, de geschorste president van de Amsterdamse Hells Angels – red.] benaderd om Holleeder van het leven te beroven. ‘Big Willem’ stelde Holleeder hiervan in kennis.

Willem Holleeder en zijn rechterhand/compagnon hebben (…) Ali en Pasja benaderd om Endstra te liquideren. Ali en Pasja hebben deze klus aangenomen en ook uitgevoerd. Bij de liquidatie hebben zij gebruik gemaakt van een pistool. Ten tijde van de liquidatie maakten zij gebruik van een personenauto, kleur donkerblauw en van het merk Alfa Romeo. Dit was een gestolen auto die beschikbaar was gesteld door mensen van de organisatie Holleeder.

Daderinformatie

Een Alfa met daarin een pistool, het rode jack van de schutter en andere sporen die met de Endstra-moord in verband staan, is inderdaad gevonden in augustus 2004. Die wetenschap van K. lijkt een sterk punt te zijn. Want het gaat om nog geheime daderinformatie die Hidir K. in 2005 aan de CIE zou hebben verteld. Over Willem van Boxtel en Willem Holleeder was toen al in de media volop geschreven. Maar nog nooit over deze blauwe Alfa Romeo.

Of toch wel?

Was de informatie van K. geen dader-informatie maar media-informatie? Advocaat Meijering twijfelt er niet aan dat Hidir K. zijn relaas heeft samengesteld op basis van informatie uit de media. Het bovenstaande CIE-verbaal is opgesteld op 6 juli 2005. Precies een maand eerder, op 6 juni 2005, had Opsporing Verzocht de Endstra-moord behandeld en op televisie was de blauwe Alfa Romeo uitgebreid ter sprake.

Conclusie: als K. de bron was dan kon hij die info gewoon van Opsporing Verzocht hebben overgenomen.

Corrigerend verbaal

Nee, niet volgens het Openbaar Ministerie.

Vorige week vrijdag stuurde het Openbaar Ministerie een corrigerend en aanvullend proces-verbaal die bovenstaande CIE-informatie verbeterde. Het verbaal was gevoegd bij de onthulling dat Hidir K. de bron was. In het aanvullend proces-verbaal staat dat de Hidir K.-informatie over de blauwe Alfa niet in de periode tot 6 juli 2005 was binnengekomen, maar juist vóór 6 juni, dus voor de uitzending van Opsporing Verzocht.

Donkerblauw

En dan de kleur van de Alfa Romeo.

K. baseert zich steeds op verhalen van kennissen die naar zijn zeggen betrokken waren bij de Endstra-moord. Is het nu waarschijnlijk dat die kennissen aan K. ook de kleur van de vluchtauto hebben genoemd? Advocaat Meijering laat dat in het midden.

Maar hij signaleerde wel dat de politieman die het aanvullende proces-verbaal schreef dat kennelijk niet erg aannemelijk vond. Deze vond het namelijk noodzakelijk om jaren later nog te verbaliseren:

In de tekst van de informatie in dit proces-verbaal werd abusievelijk bij het merk Alfa Romeo de kleur donkerblauw vermeld. Dit is niet juist. De informant heeft wel de Alfa Romeo genoemd, echter zonder daarbij een kleur te noemen.

Geloofwaardigheid

Advocaat Meijering heeft nu gevraagd de twee betrokken politiemensen als getuige te kunnen horen om precies vast te kunnen stellen wat Hidir K. nu wel en niet over de blauwe Alfa Romeo uit eigen wetenschap wist.

Tot nu toe heeft de rechtbank het bewijs tegen de verdachten Özgür C. en Ali N. onvoldoende geacht. Ze zijn beide op vrije voeten. De verklaringen van Hidir K. lijken daarom cruciaal in de zaak. Het Openbaar Ministerie wilde met de onthulling van Hidir K. als CIE-informant diens geloofwaardigheid versterken. Morgen en overmorgen krijgen de advocaten de gelegenheid persoonlijk vragen te stellen aan K. als hij in de beveiligde rechtbank in Amsterdam wordt gehoord.

 

Zie de eerdere berichten over de zittingen van deze week:

Verdachte praat over vingerafdruk noch haar

‘Info getuige Endstra-zaak achtergehouden’ (UPDATE)

Meer uit het dossier over de Endstra-moord in het boek De Liquidatiedossiers.