Frank Hanebuth op borgtocht vrijgelaten

De prominente Duitse Hells Angel Frank Hanebuth wordt op borgtocht vrijgelaten uit de Spaanse cel. Hij moet in Spanje blijven en moet zich regelmatig melden bij de politie. Dat heeft de Spaanse rechter besloten na een klacht van de verdediging. Hanebuth heeft twee jaar vastgezeten.

Hanebuth moet een borgsom van 60.000 euro betalen. Dat is nog niet gedaan, maar zodra het bedrag betaald is, mag Hanebuth de gevangenis uit.

Hij was de president van het Hells Angels-chapter in Hannover en gold jarenlang als de machtigste Hells Angel van Europa. Toen het chapter in 2012 werd opgeheven, trok Hanebuth naar Mallorca. Daar werd hij een jaar later gearresteerd omdat hij deel zou uitmaken van een criminele organisatie die zich bezighoudt met onder meer drugshandel en afpersing.

Twee jaar zonder aanklacht

Hanebuth heeft altijd ontkent. Hij zat twee jaar lang in een van de zwaarst beveiligde gevangenissen van Spanje, waar zware criminelen en terroristen worden opgesloten.

Het onderzoek tegen de Duitser vorderde nauwelijks. Na twee jaar lag er nog altijd geen aanklacht. De verdediging vond dat de aanklacht veel te lang op zich laat wachten, en vindt daarom dat Hanebuth vrijgelaten moet worden. De rechtbank heeft daar nu mee ingestemd.