Groot wiet-onderzoek Friesland afgerond

Dinsdag zijn in alle vroegte vijf inwoners van Leeuwarden en Dronrijp aangehouden en tegelijk een inwoner van het Spaanse Alicante. De groep wordt verdacht van grootschalige teelt van en handel in marihuana en witwassen, zo meldt de politie.

Franeker

De laatste jaren is de productie van wiet naar Noord-Nederland aan het verschuiven. De aanhoudingen van dinsdagochtend komen nadat de afgelopen twee jaar in Drachten, Sneek en Heerenveen meerdere professionele kwekerijen werden ontmanteld. Daarbij waren niet alle betrokken verdachten gelijk aangehouden. Eind vorig jaar werd in Franeker een soortgelijke kwekerij aangetroffen, wat leidde tot een onderzoek naar een criminele groepering uit Leeuwarden.

Vijftien locaties

Vandaag zijn op vijftien locaties (in Leeuwarden, Dokkum, Sneek, Surhuisterveen en Dronrijp), zowel in woningen als bedrijfsloodsen, doorzoekingen gehouden. De invallen zijn gericht op het verzamelen van bewijs met betrekking tot hennep gerelateerde criminaliteit en het afpakken van geld en goederen die ze met deze strafbare activiteiten hebben verkregen.

Meer kwekerijen

Er is beslag gelegd op zes woningen, een garagebox, contant geld en ruim 20 bankrekeningen. Ook zijn er meerdere personenauto’s, bedrijfsauto’s, twee motorfietsen, twee boten met trailer, sieraden, gereedschap en enkele vrijwel nieuwe mountainbikes in beslag genomen. Tijdens de zoekingen werden in twee woningen vuurwapens veilig gesteld. In Surhuisterveen en Sneek werden nieuwe kwekerijen aangetroffen. In Leeuwarden werd in een loods een wietkwekerij en vele goederen bestemd voor de inrichting van kwekerijen inbeslaggenomen en in een garagebox werden meerdere vuilniszakken met wiettoppen aangetroffen. De technische recherche heeft op deze locaties uitgebreid sporenonderzoek gedaan. De verdachten zijn in verzekering gesteld.

Zie andere wietonderzoeken in het Noorden:

(Bijna) speedboot en wiet gepakt in Friesland

4,4 mio vermogen gepakt in wietonderzoek

Flinke vangst witwasonderzoek Friesland