Chalet-moord: ‘Janet S. was niet in Ermelo’

Verdachte Janet S. was niet in Ermelo toen daar in een chalet de zakenman Ton Kuijf (51) werd vermoord met een bijl of een mes. Dat heeft haar advocaat Yehudi Moszkowicz woensdag voor de rechtbank in Zutphen gezegd, op basis van telefoongegevens.

Achtergehouden

Woensdag was er een regiezitting in de zaak over de stand van het onderzoek tegen verdachten Janet S. en Joyce N. (31) uit Kampen, en de 32-jarige Youri B. uit Bergen op Zoom en de 33-jarige John S. uit Hierden. Alleen Janet S. zit in voorlopige hechtenis.

Kuijf is op 14 maart 2014 dood gevonden in een uitgebrand chalet in Ermelo. Er ligt nu een rapport over de data van de telefoon van Janet S. ter tafel. Moszkowicz stelt dat het Openbaar Ministerie het rapport heeft achtergehouden omdat er onwelgevallige informatie in staat.

Bergen op Zoom

In haar verklaringen heeft Janet S. gesteld dat ze die dag eerst in Ermelo was, op weg ging naar Bergen op Zoom om pas later weer terug te keren in Ermelo. Justitie zag nooit bevestiging voor haar aanwezigheid in Noord-Brabant maar nu blijkt dat de telefoon van S. een gsm-mast in Bergen op Zoom heeft aangestraald op de bewust dag. Of S. hiermee van de haak zal gaan is sterk de vraag. Youri B. had ook al gezegd dat ze in Bergen op Zoom was geweest.

Medeverdachte

Belangrijk is het tijdstip van overlijden van Kuijf. Nieuwe rapportages van deskundigen laten zien dat dit waarschijnlijk niet nauwkeuriger zal kunnen worden bepaald.

Al met al is er volgens het Openbaar Ministerie niet veel nieuws onder de zon gekomen. Het belangrijkste bewijs voor de moord of doodslag op Kuijf tegen Janet S. is een verklaring van medeverdachte Youri B. die haar er rechtstreeks van heeft beschuldigd. Deze medeverdachte had ook al verklaard dat ze in Bergen op Zoom was geweest in de bewuste nacht.

Inhoudelijke behandeling van de zaak volgt waarschijnlijk pas in het najaar. S. zit nu ruim 26 maanden vast. Meer over de zaak bij RTV-Oost.

Zie ook:

Geen reconstructie chaletmoord

Regie-zitting zaak Janet S. moet opnieuw

Advocaat: meer onderzoek naar zaak Janet S.