Nieuwe verklaring over moord op Imaç

Het Openbaar Ministerie beschikt over een kluisverklaring van de vorig jaar in Amsterdam doodgeschoten Okan Fidan over de moord op de voorzitter van de Amsterdamse voetbalclub Türkiyemspor. Deze Nedim Imaç werd op 17 februari 2007 in Amsterdam-Osdorp doodgeschoten. Volgens Fidan ‘regelde’ de voormalige Passage-verdachte Ali Akgün die moord.

Door @Wim van de Pol

Tijdens de hervatting van het hoger beroep in het Passage-proces over onderwereldmoorden in Amsterdam, voor de beveiligde rechtbank op Schiphol, besprak advocaat-generaal Frits Posthumus een tot nu toe niet bekende kluisverklaring. Crimineel Okan Fidan blijkt op 23 januari 2009 een kluisverklaring te hebben afgelegd die alleen in het geval van zijn overlijden zou mogen worden gebruikt. Fidan is op 31 december 2014 doodgeschoten in Amsterdam-Noord.

Buitenveldert

Wat er precies in die verklaring staat is niet duidelijk. Het enige dat de advocaat-generaal over de moord op Imaç zei was dat Fidan beschrijft dat Ali Akgün de uitvoerder zou zijn geweest van de moord op Imaç. Ali Akgün was ooit voetballer van Türkiyemspor. Hij werd een krappe week voor de moord op Okan, in Istanbul geliquideerd. De moord op Imaç is nooit opgelost. De recherche heeft er wel verdachten voor op het oog gehad. De moord is betrokken in het Passage-proces omdat het Openbaar Ministerie vindt dat er aanwijzingen zijn dat de veronderstelde criminele organisatie van Dino Soerel en medeverdachten hierbij betrokken waren.

Buitenveldert

Ook zegt Fidan in de verklaring dat Akgün met bepaalde personen ontmoetingen had in de buurt van een Chinees restaurant in Amsterdam-Buitenveldert. Het Openbaar Ministerie wil de Fidan-verklaring nu bij Passage voegen. Dat gebeurt onder meer ter ondersteuning van het verhaal van kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros. Die hebben allebei verklaard dat moord-verdachte Jesse Remmers en onder meer Peter la Serpe ontmoetingen hadden met Akgün op die plaats in Buitenveldert.

Zie de laatste berichten over het Passage-proces:

‘Ros reed níet op de motor’

Zusjes Holleeder ingezet tegen Dino Soerel

Nieuwe getuige tegen Ros over moord

Dino Soerel in hechtenis voor moorden

‘Holleeder wilde acht mensen doden’