Zusjes Holleeder ingezet tegen Dino Soerel

In het hoger beroep van het Passage-proces wil het Openbaar Ministerie Peter R. de Vries als getuige horen over zijn contacten met Willem Holleeder. Het OM wil De Vries onder meer getapte telefoongesprekken voorhouden waarin hij afspraken maakt met Holleeder. 

Door @Wim van de Pol

Holleeder is veroordeeld voor het bedreigen van Peter de Vries. Volgens advocaat-generaal Frits Posthumus onderhield De Vries contact met Holleeder. Ook na de dag dat Holleeder bij de Vries aan de deur dreigende taal uitte was er nog een ontmoeting tussen de twee. De Vries stond ook in contact met de zusters van Holleeder, Sonja en Astrid Holleeder. Sonja en Astrid Holleeder zijn samen met Sandra den Hartog getuige in de Passage-zaak. Openbaar Ministerie ziet Passage-verdachte Dino Soerel als lid van een criminele organisatie die samen met onder meer Holleeder onderwereldmoorden pleegde. De Vries zou het verhaal dat deze getuigen vertellen kunnen ondersteunen.

December

Het Openbaar Ministerie stelt voor Sonja en Astrid Holleeder samen met Sandra den Hartog in een periode in december tegelijk te horen als getuige in zowel de Passage-zaak als de rechtszaak tegen Willem Holleeder. Dit in verband met de emotionele belasting die het voor de dames met zich mee zou brengen. Over welke onderwerpen wil het OM deze getuigen horen in de Passage-zaak? Het gaat er met name om Dino Soerel zo ernstig mogelijk te belasten.

Ontzag

Astrid Holleeder zou nadere uitspraken kunnen doen over de moorden die Holleeder zo hebben laten plegen en de rol van Dino Soerel hierin en diens relatie met Holleeder. Voor Soerel had die laatste mogelijk ontzag. In één van haar verklaringen zegt Astrid Holleeder namelijk dat haar broer tegen haar zei dat dat hij niet “gewoon” tegen Soerel kon zeggen dat hij niets moest gaan verklaren over Willem Endstra, omdat Soerel ’te groot’ zou zijn.

Dreiging

Astrid Holleeder zegt dat Soerel vriend van Willem Holleeder was maar ook samenwerkte met hem. Ze zegt dat Holleeder op zeker moment zou zijn bedreigd door Soerel maar hoorde daarna dat Danny K. voor Holleeder met Soerel zou gaan regelen dat het weer goed kwam en de dreiging op Holleeder’s leven voorbij was. Astrid Holleeder blijkt ook te hebben verklaard dat Holleeder over de (afgeluisterde) telefoon van de gevangenis en per brief haar informeerde dat hij werd bedreigd door Soerel. Volgens haar deed hij dit uit strategische overwegingen. Als Soerel over hem zou gaan verklaren dan zou hij kunnen zeggen dat Soerel loog.

Naam

Posthumus suggereerde dat de zusters Holleeder en Sandra den Hartog ook iets kunnen zeggen over de stelling van Soerel dat hij in 2005 gebrouilleerd raakte met Holleeder omdat die de naam van Soerel misbruikte bij bedreigingen. Daarover zou Astrid Holleeder, iets kunnen zeggen.

Hillis en Klepper

Sonja Holleeder heeft niet belastend over Soerel verklaard maar ondersteunt in de ogen van Openbaar Ministerie wel het verhaal van haar zus. De verklaringen van de ex-vrouw van Sam Klepper, Sandra den Hartog, zijn wel belastend voor Dino Soerel in de ogen van het OM. Zij vertelde dat Holleeder ook aan haar de namen heeft genoemd van Stanley Hillis en Dino Soerel als mogelijke opdrachtgevers voor moorden. Eerst zou Holleeder haar hebben gezegd dat hij Klepper had laten doen, daarna dat Holleeder en Hillis samenwerkten.

‘Ros reed níet op de motor’

Nieuwe verklaring over moord op Imaç

Nieuwe getuige tegen Ros over moord

Dino Soerel in hechtenis voor moorden

De gierende angst van Dwight S.