Ontsleutelde PGP-berichten in operatie Trefpunt

In een grote zaak rond een opgerold drugslab in het Brabantse Stevensbeek lijkt het OM te profiteren van ontsleutelde PGP-berichten. In de rechtbank van Den Bosch werd vanochtend bij de start van het strafproces uit het versleutelde berichtenverkeer geciteerd. In de drugszaak staan zeven verdachten terecht. 

Meerdere verdachten in de zaak maakten gebruik van beveiligde telefoons. Op de eerste procesdag werden vooral berichten genoemd die een 32-jarige verdachte uit Venlo met zijn PGP-Blackberry naar zijn halfboer en medeverdachte had gestuurd. De man was in de veronderstelling dat hij veilig communiceerde en was daarom uitermate openhartig in het berichtenverkeer. Zo kwamen tal van details over de drugsproductie voorbij.

2500 berichten

Eerder berichtte Crimesite al dat het NFI in de drugszaak van Stevensbeek verschillende PGP-telefoons zou hebben gekraakt, waarbij meer dan 2500 berichten boven water werden gehaald.

Het drugslab in Stevensbeek werd opgerold in oktober 2015. Tijdens Operatie Trefpunt kwamen de verdachten van het drugslaboratorium in beeld. Een van de verdachten die nu terecht staat is de 70-jarige Rotterdammer Ton van Dalen (foto). Het OM verdenkt hem onder andere van exploitatie van het drugslaboratorium en witwassen. Eerder schreef Crimesite al een profiel van Van Dalen, die bekend staat als xtc-pionier.

Ennetcom

Vorige week maakte het OM bekend dat het was gelukt om 3,6 miljoen versleutelde berichten op de Canadese servers van het Nederlandse bedrijf Ennetcom te kraken. De berichten die vandaag in de rechtszaal in Den Bosch werden geciteerd, zijn niet van deze kraak afkomstig.

De officier van justitie zal op 21 maart de strafeis bekend maken tegen de zeven verdachten. De uitspraak van de rechtbank wordt verwacht op 20 april.