Puzzelstukjes van het drama Hooge Zwaluwe (#2)

In het eerste deel over de schietpartij in het vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe is een aantal bizarre feiten nog niet verteld. Die feiten wijzen volgens de advocaten van de twee verdachten van doodslag op andere scenario’s. Waren er nog anderen? Wie was als laatste op de plaats delict?

Door @Wim van de Pol

Er waren vier Antwerpenaren aanwezig in het huisje. Zij zouden cocaïne willen kopen en geld bij zich hebben gehad: de broers Khalid en Samir T., Michael H. en Mohammed L.. Deze vier werden verrast toen Brian Dalfour en Muljaim Nadzak met getrokken wapens het woonkamertje binnenstormden. Ze werden mishandeld en vastgebonden met tie wraps (zie deel #1). In het scenario van het Openbaar Ministerie waren het de vier Belgen die Muljaim Nadzak en Brian Dalfour tijdens een worsteling doodschoten; hun metgezel Roy O. kon wegvluchten en werd enkele uren later in Breda in een ziekenhuis opgenomen.

Schiethanden

Advocaten Arthur van der Biezen (Samir T.) en Inez Weski (Mohammed L.) trekken dit scenario ernstig in twijfel. Hun cliënten ontkennen te hebben geschoten. Volgens hen lijkt het erop dat er meer Nederlanders zich samen met Brian Dalfour in het huisje hadden verborgen voor de overval. Mohammed L. heeft (als enige) verklaard meerdere mannen in bivakmutsen van de trap te hebben zien komen.

Het lijdt geen twijfel dat de groep van Dalfour de Belgen wilde beroven, er zijn tie wraps, bivakmutsen en badges van politiediensten gevonden. Dalfour’s zwager heeft verklaard dat deze naar Drimmelen was gegaan om ‘iets slechts’ te doen.

Dalfour schoot op Samir T., waarschijnlijk toen deze geboeid op zijn buik op de grond lag, en ook Nadzak had een “schiethand”, net als Roy O. en – dit wekt verbazing – ook zijn broer Kenneth O. bij wie Roy O. in Breda is aangehouden en naar het ziekenhuis is gebracht. Van Samir T. was met de schietdeeltjes niet te bewijzen dat hij geschoten heeft.

PGP-telefoons

Pas vorige week zijn stukken aan het dossier gevoegd waaruit blijkt dat er grote vragen zijn over de lokatie van de PGP-telefoons van de slachtoffers Nadzak en Dalfour. Deze telefoons straalden aan in Hooge Zwaluwe op het moment van de schietpartij. De PGP van Dalfour blijft daar nog aanstralen tot 11.23. En na 12.21 is deze telefoon in de buurt van de woning van Kenneth O. in Breda. De PGP van Nadzak straalt echter nog tot 13.07 aan bij het huisje. Ook deze telefoon is daarna in Breda, maar pas vanaf 14.02, en wel in de buurt van het huis van Kenneth O.. Later die middag straalt een telefoon nog aan in Eindhoven.

Dat is een uiterst bizar gegeven.

Wie?

Roy O. zegt uit het huisje te zijn weggevlucht toen het schieten begon en daarna snel weer te zijn teruggekeerd om nog de autosleutel uit de zak van Nadzak weg te halen om naar Breda te kunnen rijden. Een getuige zegt Roy O. om 12.15 in Breda in een auto bij het huis van zijn broer te hebben gezien. Mogelijk nam hij dus ook een telefoon mee. Maar waarom nam hij dan alleen die van Dalfour mee? En keerde hij later terug naar het plaats delict om de telefoon van Nadzak op te pikken?

Of waren er andere personen ter plaatse. En hebben die deze telefoons meegenomen?

38 minuten

Net als de advocaten ziet ook de officier van justitie dat hier een witte vlek zit in het verhaal van Roy O. En ook: waarom belde hij niet direct met 112 om hulp te halen voor Dalfour en Nazdak?

Al met al is er in de tijdlijn van Roy O. na het vertrek van de Belgen naar het ziekenhuis een periode van meer dan 38 minuten die Roy O. nog in die woning zou moeten hebben doorgebracht. Wat deed hij in die tijd? Heeft hij ook sporen of eventueel aanwezige wapens en geld weggehaald?

Vijfde Belg

Om de whodunnit nog ingewikkelder te maken: er was nog een vijfde Belg.

De officier van justitie stelt dat deze vijfde Belg inmiddels is geïdentificeerd, en hij verwacht hem snel aan te houden. Deze man was volgens hem als laatste op het plaats delict. Hij suggereerde ook dat deze vijfde man bij het schieten betrokken kan zijn geweest.

Mohammed L. bevestigde vrijdag op de zitting dat er een ‘back up’ was. Maar hij zei ook dat deze back up ongewapend was en alleen ter plaatse was om eventueel de ambulance te bellen. Drie Belgen meldden zich bij het ziekenhuis in Oosterhout. Het ligt in de rede dat deze vijfde man met de vierde Belg zal zijn ontkomen.

Sporenonderzoek

Advocaten Weski en Van der Biezen willen weten of er nog sporenonderzoek is gedaan dat zou kunnen aantonen dat er nog anderen in het huisje zijn geweest. Ze willen alle politiefoto’s ter beschikking krijgen en alle forensisch rapporten die justitie nog achterhoudt.

Opvallend is dat het huisje al lang geleden is vrijgegeven en inmiddels geheel verbouwd, zodat daar nu geen sporen meer te vinden zijn.

De officier van justitie mag in het belang van het onderzoek de forensische informatie achterhouden tot 17 mei. Hij wil de nog af te leggen verklaringen van de twee Belgen die nu nog in België zitten, én die van de nog aan te houden vijfde Belg, toetsen aan de reconstructie die te maken valt op basis van die forensische gegevens.

De volgende zitting in de zaak is in juni. De twee Belgen en Roy O. blijven tot die tijd vast zitten.