Ros noemt Dick Vrij een ‘flapdrol’

Net als Danny K. werd diens vriend en medeverdachte in de Andes-zaak Dick Vrij door het gerechtshof tijdens het hoger beroep van de Passage-zaak nogal kritisch ondervraagd. De als immer in sportieve kleding gehulde vechtsporter Vrij had maandagmiddag geen makkelijke partij aan voorzitter Ruud Veldhuisen.

Door @Wim van de Pol

Vrij runt al jaren een sportschool in Beverwijk en werkte vanaf eind jaren tachtig ook als portier in het Amsterdamse uitgaansleven. Dino Soerel zegt hij ongeveer 28 jaar geleden te hebben leren kennen toen hij aan de deur stond bij de toenmalige It in de Amstelstraat. Soerel is nu een goede vriend van Vrij net als de vorig jaar doodgeschoten Passage-verdachte Ali Akgün, die hij al net zo’n lange tijd kent. Daarover is iedereen het wel eens.

Duim

Kroongetuige Fred Ros heeft in zijn verhaal van binnenuit een criminele organisatie rond Dino Soerel en Willem Holleeder geschetst die moorden liet plegen, onder meer op Cor van Hout in 2003. Maar Soerel, Danny K. en ook Dick Vrij ontkennen dat er nauwe betrekkingen waren met Ros en dat ze hem feitelijk niet kenden. Ros kan nooit een verhaal van binnenuit vertellen, de beschuldigingen van Ros zijn volgens hen uit de duim gezogen. De visie van Ros staat lijnrecht op het verhaal van Dick Vrij.

‘Eén keer’

Veldhuisen zoomde direct in op de vraag hoe goed Vrij en Ros elkaar kenden. Oppervlakkig, uit het portiersleven, zei Vrij. Maar Ros zegt dat hij zich geregeld meldde bij Vrij op de sportschool in Beverwijk wanneer hij Dino Soerel wilde spreken. Wel tien keer zou hij daar bij Vrij zijn langs geweest. ‘Eén keer heb ik hem daar gezien’, zegt Vrij. ‘Of ik Dino kon bereiken. Waarom dat was weet ik niet.’

Geld

Ros heeft ook gezegd dat toen hij vast kwam te zitten er geld voor hem werd uitbetaald vanuit het criminele netwerk door Dick Vrij. Voorzitter Veldhuisen haalde een aantal aanwijzingen aan die lijken te bevestigen dat Ros inderdaad geld kreeg van Vrij. Siem Wulfsen, vroeger de Sterkste Man van Nederland, en een vriend van Ros, heeft vorige maand onder ede voor het hof gezegd dat hij Vrij vaak heeft benaderd op verzoek van Ros en dat dit ging om geld. ‘Siem is nooit bij mij geweest voor geld’, zei Vrij. Wulfsen sms’te ook naar Vrij om afspraken te maken. Vrij: ‘Ja dat klopt, hij wilde dan naar de sportschool komen. Hij was altijd met anabolen bezig, daar was ik ook gek op.’ Wulfsen adviseerde Vrij over “kuurtjes”. Maar met Ros had dat contact, aldus Vrij, niks te maken.

Dicky

Ruud Veldhuisen zei: ‘waar ik mee blijf zitten, meneer Vrij, is dat er licht blijft tussen wat anderen zeggen en wat u zegt. Daar moeten we uit zien te komen, dat begrijpt u wel hè?’ En wat denkt Vrij over een sms die de vriendin van Dino Soerel aan de toenmalige vriendin van Fred Ros stuurde, zo hield Veldhuisen hem voor: ‘Dat Ros Dicky even kan bellen.’ Is “Dicky” niet Dick Vrij, vroeg Veldhuisen zich af? Bracht hij geen geld naar de vrouw van Ros? Onzin, volgens Vrij: ‘Ik weet niet eens hoe de vrouw van Ros eruit ziet.’

Hollie

Een ander springend punt is Willem Holleeder, of “Hollie”, zoals Vrij hem soms wel noemde. Ros zegt dat Holleeder en Soerel samenwerkten en ook moorden beraamden. Vrij zegt nooit ‘een goed gevoel’ bij Holleeder te hebben gehad. ‘Holleeder was niet mijn vriend. Hij heeft de namen van Hans [Nijman], mijn naam en Dino nog wel eens gebruikt in de zaken waarvoor hij veroordeeld is.’ Volgens Vrij heeft de door Holleeder afgeperste Willem Endstra gezegd dat Holleeder hem bedreigde door hun namen ijdel te gebruiken. ‘Ik ging niet met Holleeder om. Niemand heeft mij ooit alleen met Holleeder gezien. Holleeder was niet mijn contact.’ Die houding zette Vrij in 2012 kracht bij door Holleeder op een druk terras in Amsterdam een gebroken kaak te slaan.

Broodje

Anders dan Danny K. ging Dick Vrij wel in op vragen die Fred Ros. Vanuit zijn kamertje sneed Ros’ scherpe stem zo hard door de zaal dat Soerel’s advocaat Nico Meijering, toch al geen adept van Ros, verzocht het volume wat bij te stellen. Ros vuurde in hoog tempo vragen af. Hij was erop uit om punten te scoren:

Weet u dat Wulfsen helemaal niets van anabolen wist?

Hebben wij samen wel eens een broodje gegeten in het winkelcentrum in Beverwijk?

Als u op bezoek kwam in de gevangenis gaven we elkaar dan een hand maakten we een praatje?

Vrij zuchtte en bromde wat ontkenningen. ‘Onzin, jij bent mijn vriend niet’, zei hij. Ros probeerde hem verder uit de tent te lokken: ‘Weet u nog meer dingen waarover ik gelogen heb?’ Vrij ging er niet op in.

‘Flapdrol’

Het is de gewoonte van voorzitter Veldhuisen om aan het einde van de dag sommige getuigen en anderen te vragen hoe zij de dag hebben beleefd. Zelf zei Veldhuisen: ‘U was gespannen, meneer Vrij’. Vrij antwoordde dat het voor het eerst was dat hij zo’n getuigenverhoor had ondergaan. Als laatste kreeg Fred Ros het woord. Hij was op het oorlogspad en maakte van de gelegenheid gebruik nog een plaagstoot aan Vrij uit te delen: ‘Ik vind het een flapdrol, van het eerste tot het laatste moment. Normaal staat hij steviger in zijn schoenen’.

Zie andere berichten over de Passage-zitting van maandag:

Danny K. weigert Ros te woord te staan

‘Ros dumpte motor na moord Van Hout’ (UPDATE)