Rotterdam: de corruptiezaak op de helling?

De geheime opnames van de gesprekken van ex-douanier Gerrit G. hebben voor grote opwinding gezorgd. De rechtszaak tegen Gerrit G. en medeverdachten komt misschien in gevaar. Maar dat komt niet door die opnames.

Door @Wim van de Pol

Wat er op die gelekte opnames allemaal wordt besproken is ernstig. In hoeverre dat juridisch een staart krijgt is nog afwachten. Wat het Openbaar Ministerie nu acute en zeer ernstige juridische hoofdpijn bezorgt is een pakketje Belgische documenten dat de advocaten Sanne Schuurman en Louis de Leon vrijdag aan de rechtbank overlegden. De advocaten suggereren dat het OM doelbewust informatie heeft achtergehouden.

Door de nieuwe informatie zou het jaren durende corruptie-onderzoek Doussie in de prullenbak kunnen glijden.

Toevallig

In het dossier Doussie staat dat op 9 december 2013 bij een scan door de Douane, dus bij toeval, een zending van 333,55 kilo cocaïne in beslag is genomen, tussen een lading ananassen uit Costa Rica. Het onderzoek komt routinematig terecht bij het Hit And Run Cargoteam (het Harc-team) in Rotterdam. Het is zo één van de vele toevallig gepakte partijen coke in de haven. Er lijkt niets bijzonder mee aan de hand te zijn.

Hondje

Dan wordt op 1 januari 2014 bij vergissing Rob Zweekhorst (foto rechts) doodgeschoten. De directeur van een GGZ-instelling liet zijn hondje uit. Vervolgens wordt op 15 april 2014 fruit- en drugshandelaar Rinus Moerer doodgeschoten.

Wat is nu het probleem?

Het probleem is dat uit de stukken van de Belgische justitie blijkt dat de vangst van de ruim 300 kilo tussen de ananassen helemaal geen toevalstreffer was. De Belgen hadden al een onderzoek lopen vanaf 2012 op een groep verdachten en wisten dat de container met ananassen op 9 december 2013 in Rotterdam zou aankomen. De Belgen dienden een dag later op 10 december een aanhoudingsbevel bij Nederland in voor hun Nederlandse verdachte Daniel E. (1957). In het Belgische dossier staat:

Op 9/12/2073 is het contaínerschip MSC Geneva aangekomen in de haven van Rotterdam, komende vanuit Zuíd-Amerika. Aan boord van dit schip bevond zich een container met ananas bestemd voor het fruitbedrijf Fruit Forces in Rotterdam. Bij een grondige controle van deze container troffen de Nederlandse politie- en douanediensten een partij cocaïne aan ten belope van circa 300 kg. Er zijn ernstige aonwijzingen dat onder meer ARAUTO-GOMEZ Marlene Isabel en BARTOLOMEO Gennaro betrokken waren bij de invoer von deze lading cocaïne, gezien het bedríjf Fruit Forces en de naam van het schip MSC Geneva reeds eerder werden besproken en gezien er medio december 2013 een lading cocaïne zou worden verwacht.

Onjuist persbericht

De vangst van de ananassen was in de eerste plaats dus geenszins toeval, zoals dat in een persbericht door het Rotterdamse Openbaar Ministerie naar buiten is gebracht, de politie werkte kennelijk volop mee met de Belgen. De vraag is dus waarom dat persbericht onjuist was. Veel belangrijker is nog dat politie en justitie op de hoogte moeten zijn geweest van dat onderzoek.

En ook van de betrokkenheid van Rinus Moerer, omdat Fruit Forces van Moerer was.

Nog belangrijker

Nog prangender en nog belangrijker is de vraag waarom deze wetenschap nooit is gebruikt in de onderzoeken naar de dood van Moerer en in het corruptieonderzoek naar Gerrit G., René F. en Dennis van den B. In het onderzoeksdossier naar de moord op Moerer en het corruptiedossier Doussie schrijft de politie dat men er pas op 8 mei 2015 achterkwam dat de ananassen eigenlijk bestemd waren voor een bedrijf van Rinus Moerer.

Dat kan bijna niet anders dan een leugen zijn.

Aanvullende info

Na de moorden op Moerer en Zweekhorst kwam bij de TCI geheime informatie binnen dat de aanslag op Zweekhorst eigenlijk was bedoeld voor Dennis van den B. en dat beide aanslagen van Moerer het gevolg waren van de inbeslagname van de partij ananassen. In die informatie kwam Gerrit G. naar voren als de man die betrokken zou zijn bij de smokkel van Van den B..

Advocaat Sanne Schuurman:

Als de TCI zulke informatie ontvangt gaan ze altijd aan werk om die te veredelen. Ze gaan zoeken in de systemen om aanvullende info te pakken te krijgen. Ze zouden dus ook het dossier van de actie van de Belgen in Rotterdam en het dossier van het aanhoudingsbevel hebben moeten vinden. Ofwel de TCI heeft zijn werk wel heel slecht gedaan, ofwel de Belgische informatie is helemaal bewust uit het dossier gehouden.

Wat zou de motivatie kunnen zijn van deze bewuste verdraaiing van de werkelijkheid? Advocaat Louis de Leon:

Onderzoek Doussie is begonnen op 16 mei 2014. Het lijkt er sterk op dat het scenario over de betrokkenheid van Dennis van den B. en Gerrit G. er toen bij is gehaald om de rechter-commissaris te overtuigen van de noodzaak opsporingsmiddelen zoals direct afluisteren in te zetten.

Als de rechtbank werkelijk op deze wijze op het verkeerde been is gezet dan is de start van het hele onderzoek naar Gerrit G. c.s. vals geweest. Het is miljoenen verslindend onderzoek naar vergaande ondermijnende corruptie in de haven dat nu in ernstig gevaar komt.

Op 14 december besluit de rechtbank hoe het hiermee verder moet.

Rechtbanken hebben voor mindere misleiding door het Openbaar Ministerie strafzaken geheel van tafel geveegd.

Zie de laatste berichten:

De corruptie in de haven liep uit de hand (AUDIO)

OM: maximale celstraf tegen douanier

Wraking in Rotterdamse Douane-zaak afgewezen

Collega’s corruptie douanier wisten ervan