De corruptie in de haven liep uit de hand (AUDIO)

Het corruptieonderzoek (“Doussie”) naar douanier Gerrit G. is volledig uit de hand gelopen. De criminele infiltratie in één van de grootste havens van de wereld blijkt steeds onoverzichtelijker en ernstiger. Vijf punten uit het Douane-dossier om over na te denken.

Door @Wim van de Pol

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Een oer-Hollandse wijsheid, mogelijk helemaal van toepassing op de aanpak van de corruptie in de Rotterdamse haven. Het Openbaar Ministerie wilde de zaak tegen Gerrit G. eenvoudig houden: een corruptiegeval en de import van cocaïne met wat anderen. Het is echter veel ingewikkelder, en vooral: het is allemaal veel erger.

De stiekem opgenomen gesprekken waarin Gerrit G. tegen een Nederlander die voor de Colombiaanse producenten werkt (gefingeerde naam “Paul”) honderduit vertelt, zijn hiervan een mooie illustratie.

  1. Het is nog niet eenvoudig de verdachten te laten voordelen. Er is weinig twijfel dat verdachten Gerrit G., René F., Dennis van den B. en Andries van der H. met grote drugstransporten in de weer waren. Maar doordat is gebleken dat de politie René F. naar Libanon stuurde om als een informant met duistere opdracht naar informatie te laten zoeken loopt de transparantie in het onderzoek gevaar. Advocaten betogen dat F. een verboden burgerinfiltrant is geweest.
  2.  Het netwerk rond Gerrit G. was veel groter. Andere criminelen, zoals de Schiedamse “godfather” Henk E. hadden ook ontmoetingen met Gerrit G.. Die zaak loopt separaat aan dit proces. De twee zaken lopen elkaar dus in de wielen omdat informatie in beide zaken van belang kan zijn. In de geluidsopname zegt Gerrit G. dat Henk E. en Van der Haar met dezelfde papieren voor éénzelfde container kwamen. Ook zegt hij dat Henk E. en de Doussie-verdachten alles van elkaar wisten. De man die Gerrit G. mogelijk rekruteerde (ene Ernst van B.) is helemaal afwezig in het Doussie-dossier. Gerrit G. zegt dat hij René F. via Ernst van B. ontmoette, naast een nog een mysterieuze man uit Roermond:

    Er was een boekhouder (ene Sjef H.) die kennelijk geld en hypotheken regelde voor Gerrit G. en Dennis van den B.. De boekhouder blijft buiten beeld. De Colombianen hebben te weinig betaald gekregen en zijn nu op zoek naar deze boekhouder. Op de opnames vertelt de afgezant van de Colombianen dat hij bij de boekhouder geld en panden wil zoeken. Hij wil op zoek naar geld dat in Nederland is verdiend en geïnvesteerd maar niet betaald aan de Colombianen.

    Er zijn ook mysterieuze Russen uit Libanon die mogelijk meededen aan transporten die Gerrit G. binnen liet komen. En ten slotte valt herhaaldelijk de naam van Johan Verhoek, alias De Hakkelaar.

  3. Rotterdam tobt met een levensgroot corruptie-probleem. Wie de heimelijk opgenomen gesprekken tussen Gerrit G. en de Nederlandse rechterhand van een Colombiaanse groep beluistert hoort opnieuw geluiden die het Openbaar Ministerie ernstig zouden moeten verontrusten. De Nederlandse Colombiaan “Paul” zegt herhaaldelijk op achteloze toon meerdere mensen bij de Douane te hebben die voor hen werken. In de dossiers wordt duidelijk dat er al zeker sinds 2005 onderzoeken lopen naar corruptie. Pas in het voorjaar van 2014 is Gerrit G. als eerste douanier gearresteerd.
  4. Het Openbaar Ministerie heeft de havencorruptie heel lang niet aangepakt. Uit de dossiers en ook uit de geluidsopnames komt duidelijk naar voren dat er al heel lang middels corruptie drugs de haven binnenkomt. Nu weten we dat er meer corrupte ambtenaren bij betrokken zijn. Er lopen nu pas twee rechtszaken tegen douaniers (Gerrit G en Gertie V.). Inmiddels zijn er ook geruchten dat er personen binnen de FIOD, het HARC-team en zelfs het Openbaar Ministerie corrupt zouden zijn. Met de start naar de corruptie rond Gerrit G. heeft het Openbaar Ministerie een doos van Pandora geopend. Hebben de autoriteiten in Rotterdam zo lang geaarzeld met het starten van corruptieonderzoeken omdat ze het imago van de haven zo min mogelijk wilden schaden?
  5. De moorden op Rob Zweekhorst en Rinus Moerer hadden mogelijk voorkomen kunnen worden, als het netwerk rond Gerrit G. en René F. eerder was aangepakt. Op de geluidsopnamen beschrijft Gerrit G. hoe René F. heel lang zijn gang kon gaan. Nadat er in december 2013 een transport van 300 kilo cocaïne (tussen ananassen) misging werd de volstrekt onschuldige Rob Zweekhorst op Nieuwjaarsdag 2014 doodgeschoten. Het was een vergismoord. Het eigenlijke doelwit was verdachte Dennis van den B.. Daarna werd op 15 april 2014 ook nog drugshandelaar Rinus Moerer doodgeschoten. Een maand later, op 16 mei 2014, is pas het grootschalige onderzoek naar de activiteiten van Gerrit G. gestart. Vandaag pas blijkt dat bij de politie België al van alles bekend was over het mislukte transport van de 300 kilo. De vraag rijst of er eerst twee moorden aan te pas moesten komen voordat het corruptieonderzoek naar Gerrit G. in gang werd gezet.