Verdachte illegale marktplaats Silk Road bekent

Ross Ulbricht, die ervan wordt verdacht de online illegale marktplaats Silk Road te hebben opgezet, heeft een bekentenis afgelegd. Hij zegt dat hij de site heeft opgericht, maar ontkent dat hij de leiding over de website had. Hij zegt een paar maanden nadat hij met Silk Road was begonnen, de leiding te hebben overgedragen.

Tot nu toe had Ulbricht altijd ontkend iets met Silk Road te maken te hebben. Op de online zwarte marktplaats werd volop gehandeld in drugs, en werden ook wapens, nagemaakte paspoorten en huurmoorden aangeboden.

18 miljoen dollar

Volgens de Amerikaanse justitie is Ulbricht ‘Dread Pirate Roberts’, het pseudoniem van degene die de leiding over de website had. ‘Hij wilde drugs kopen net zo makkelijk maken als online shoppen. En dat is precies wat hij deed’, aldus de aanklager op de eerste zitting tegen Ulbricht van afgelopen dinsdag.

Volgens de aanklager stelde Ulbricht de regels op waar alle drugsdealers zich aan moesten houden. Hij het geweld niet schuwen als iemand zich niet aan die regels hield. ‘En zoals elke drugsbaas kreeg hij een deel van elke drugsdeal die op Silk Road werd gesloten. Daarmee verdiende hij 18 miljoen dollar.’

‘Dread Pirate Roberts is iemand anders’

Ulbrichts advocaat ontkent dat zijn cliënt zoveel geld had. Hij had weliswaar interesse voor bitcoin, de digitale munt waarmee werd betaald op Silk Road, maar hij had er lang niet zoveel als de commissies die werden betaald aan de beheerder van de website, aldus de advocaat. Dat zou ook te zien zijn aan zijn levensstijl, die niet overeen zou komen met iemand die veel geld heeft.

Daarnaast zou het gedrag van Ulbricht en Dread Pirate Roberts tegen elkaar ingaan. Zo was er heel veel informatie over Ulbricht op internet te vinden, terwijl Dread Pirate Roberts juist heel erg voorzichtig met zijn identiteit omging.

‘Ulbricht in de val gelokt’

Ulbricht werd vorig jaar gearresteerd in een internetcafé. Hij was toen ingelogd als Dread Pirate Roberts. Volgens zijn advocaat had Ulbricht het beheer over Silk Road al lang overgedragen. Hij was op het moment van zijn arrestatie door de nieuwe beheerders in de val gelokt. Zij zouden Ulbricht hebben gevraagd nog eens in te loggen als Dread Pirate Roberts, waarna hij werd gearresteerd, beweert Ulbrichts advocaat.

Kort nadat Ulbricht werd opgepakt, en Silk Road offline werd gehaald, verscheen een nieuwe versie van de online zwarte marktplaats online (die inmiddels ook is opgerold). Dat is volgens de advocaat een aanwijzing dat de echte leiders van Silk Road niet waren opgepakt.