De blinde vlek in de 26Koper-zaak

Vrijdag en volgende week proberen de advocaten van de 26Koper-verdachten met hun pleidooien een veroordeling voor voorbereiding moord te verhinderen. Hoe dan ook rijzen er spannende vragen rond het dossier dat, volgens het Openbaar Ministerie, met ‘vele moorden’ van doen heeft.

Door @Wim van de Pol

Officier van justitie Henk Mous zei letterlijk er zeker van te zijn dat er met de arrestatie van de verdachten in 2015 ‘moorden voorkomen’ waren. Om welke moorden gaat dat dan precies? Dat is de eerste vraag.

Verder figureren in het strafdossier van 26Koper de moorden op Rinus Moerer, Mohammed Alarasi en Samir Jabli. In het onderzoek naar de dood van Moerer zijn er verbanden met verdachte Jaouad W. geconstateerd. In diens navigatiesysteem kwamen drie adressen voor waar Moerer woonde of geregeld kwam. Ook is er een lege simkaarthouder bij W. aangetroffen met een nummer dat in verband te brengen is met een peilbaken dat bij de moord op Moerer is gebruikt. Jaouad W. was mogelijk ook in de buurt van de verblijfsadressen van Alarasi en Jabli in Amersfoort. Bovendien deed Samir Jabli op 18 januari 2014 aangifte van een observatie door onbekenden in een Peugeot. De politie stelde de volgende dag bij een controle vast dat Jaouad W. en een andere 26Koper-verdachte in diezelfde auto reden. In die Peugeot lag toen een koffer met daarin een GPS-volgsysteem.

Concrete moorden

Dergelijke aanwijzingen vormen, net als belastende verhalen van een veronderstelde doelwit, lang niet voldoende bewijs voor moord.

Het ligt wel voor de hand dat de recherche deze aanwijzingen niet op de plank heeft gelegd en allang in stilte heeft doorgezocht naar meer bewijs tegen bepaalde 26Koper-verdachten. De tweede grote vraag is dus of dat rond komt en of deze verdachten nog zullen worden vervolgd voor concrete moorden, en zo ja welke.

Het ligt voor de hand dat het Openbaar Ministerie dergelijke nu nog geheime moordonderzoeken pas na een veroordeling voor 26Koper – een mooi opstapje – zal willen afronden en publiek zal willen maken.

Geen hiërarchie

Officier van justitie Henk Mous noemde de verdachten in het requisitoir ‘moordmakelaars’. Dat was teveel “eer” voor deze verdachten, die toch hooguit tot uitvoerders van voorbereidingshandelingen zullen kunnen worden bestempeld. Collega-officier Plooij zei later nog expliciet dat het in zijn ogen lang niet zeker was dat de verdachten ook daadwerkelijk zelf de moorden zouden gaan plegen. Hij zei ook ‘geen duidelijke hiërarchie’ in de groep te zien.

En dat is belangrijk. Los van wat de advocaten er de komende week van zullen vinden, het is een blinde vlek in het 26Koper-dossier.

Boekhouding

Verdachte Werner E. bleek in een notitieboekje een administratie te hebben genoteerd waar de politie een nauwgezet bijgehouden handel in hasj en cocaïne in zag. Een tussenhandel, die in losse kilo’s verliep, en in een jaar een slordige 20 miljoen euro omzette. In de boekhouding werden ook uitgaven voor PGP-telefoons, “spotters” en “hitters” bijgehouden. Maar Werner E, was volgens het OM niet de leider van de club.

Er was geen duidelijke leider, volgens Koos Plooij.

Wordt vervolgd

Voor wie hield E. deze boekhouding dan zo netjes bij? Voor zichzelf? Vormden de verdachten een autonoom opererend netwerkje? Dat had het OM met die boekhouding in de hand makkelijk kunnen betogen, maar de officieren deden dat niet. Misschien om juist later nog te kunnen betogen dat de groep deel was van een groter geheel. Er zijn na de aanhoudingen immers nog twee doelwitten geliquideerd, namen anderen het soms over? In het dossier verwijst een van de verdachten in een direct afgeluisterd gesprek naar een onbekende persoon die ’tekst’. Ging het hier om een sms met een aansturing?

Als het zo is dat het groepje 26Koper-verdachten werd aangestuurd dan mogen we ervan uit gaan dat het Openbaar Ministerie hier nu al zijn ideeën over heeft. En dat er ook al onderzoek loopt naar ‘moordmakelaars’ en het ruimere netwerk van de 26Koper-verdachten.

In het wereldbeeld van het Openbaar Ministerie waren de verdachten in de Passage-zaak te verdelen in onderlaag (de schutters), middenkader (Ali Akgün en Fred Ros) en top (Dino Soerel en Willem Holleeder). Het lijkt niet onaannemelijk dat justitie – net als in Passage – per laag de aanval in zal zetten, al dan niet met de inzet van kroongetuigen.

26Koper wordt vervolgd.

Zie:

OM eist voor moordplannen tot 17 jaar

Rechtbank: niet wachten op PGP-data Canada

Liquidatieslachtoffer identificeerde rapper JayJay