1 verdachte zaak Martin Kok niet voor de rechter

De 25-jarige Zakaria A. hoeft woensdag niet voor de rechter te verschijnen in de zaak Martin Kok. Er is vooralsnog onvoldoende bewijs tegen de man uit Utrecht die wel verdachte blijft. Het Openbaar Ministerie zegt dat het onzeker is of het onderzoek voldoende bewijs tegen A. zal opleveren. 

De pro forma-zitting tegen de verdachte die voor woensdag 11 juli in de beveiligde rechtbank in Schiphol gepland stond, gaat dan ook niet door. A. blijft wel vastzitten, omdat hij een eerdere straf moet uitzitten. Hij werd in maart van dit jaar in zijn cel aangehouden voor de moord op Martin Kok.

Bewegingsanalyse

De verdenking tegen A. was vooral gestoeld op camerabeelden waarop de mislukte moordpoging op Kok te zien was, in de vroege avond van 8 december 2016 in Amsterdam. Het vuurwapen bij die poging ging toen niet af. ‘Een recent ontvangen herziening van de bewegingsanalyse van videobeelden van de moordpoging op het slachtoffer geeft een lagere gradatie van zekerheid van herkenning van de verdachte dan de aanvankelijke analyse’ aldus het Openbaar Ministerie.

Eerder had de advocaat van A. al tegen Crimesite gezegd ‘geen fluit bewijs’ te zien in het dossier.

Later op de avond van 8 december werd misdaadblogger Kok alsnog geliquideerd op de parkeerplaats van seksclub Boccaccio in Laren.

Andere verdachte

De pro forma-zitting tegen de andere verdachte, Achraf B., gaat woensdag wel door. Bij zijn arrestatie op 17 april van dit jaar in Den Bosch had B. een vuurwapen en munitie in zijn bezit. Ook trof het arrestatieteam 6900 euro cash, een kleine hoeveelheid cocaïne en ruim anderhalve kilo wiet aan bij B.