18-jarige ontsnapt met 7 maanden in zware zaak

In een grote drugszaak over voorbeiden van een gijzeling, bedreiging en afpersing, na het verdwijnen van 1,3 ton cocaïne is een (destijds) minderjarige verdachte er vanaf gekomen met zeven maanden jeugddetentie voor bedreiging. De andere verdachten in de zaak kregen deze week tot 14 jaar.

Door Wim van de Pol

In de “Ridley-park”-affaire kregen de hoofdverdachten zware straffen tot 14 jaar cel voor de invoer van 1,3 ton cocaïne en 1,1 ton heroïne. Ramazan Z. en een Engelse verdachte werden daarnaast ook veroordeeld voor de voorbereiding van gijzeling en voor bedreiging van de familie van de andere hoofdverdachte Murat I..

De politie verhinderde volgens justitie geweldsdaden en reed in april 2017 een gezelschap verdachten klem op de A4.

’25 million’

De minderjarige verdachte, die tijdens de gebeurtenissen, in april 2017 net geen 18 jaar was, werd ingeschakeld in het conflict over de cocaïne, dat zoals de Britse verdachte in een opgenomen gesprek zei ging om ’25 million’. Hij vertaalde voor de Brit ‘ernstige en grove bedreigingen’, aldus de rechtbank. Hij uitte, soms gesouffleerd door de Engelse medeverdachte, telefonisch bedreigingen en dwong iemand op die manier een telefoonnummer af te geven. De politie registreerde op een telefoontap dat de jongen zei:

… anders gaat er een granaat daar naar binnen. Als we geen contact krijgen vanavond met die familie, gaat het in jouw restaurant.

En verder informeerde hij een slachtoffer dat er al mensen in diens achtertuin waren geweest om een liquidatie uit te voeren:

Maar als er niet wordt betaald, gaan we actie ondernemen, gaat het huis opgeblazen worden. Als er geen kinderen waren geweest, was jij al lang niet meer geweest op deze wereld. (…) Anders gaan er ongelukken gebeuren, ja. Anders gaat er een granaat naar binnen.

‘Kinderstrafje’

Op verzoek van de advocaat van de jongen werd de zaak afgesplitst en werd hij (al eerder) veroordeeld tot 15 maanden, waarvan 7 onvoorwaardelijk. De jongen had al een veroordeling voor een geweldsmisdrijf uit 2015 op zijn naam. Advocaat Michel van Stratum: ‘Op de zitting zei de zaaksofficier van justitie dat ze in haar lange carrière op het gebied van zware criminaliteit nog nooit had meegemaakt dat zo’n jonge verdachte in zo’n heftige zaak over een geschil van 25 miljoen in beeld was. In vergelijking met de opgelegde forse straffen met zijn medeverdachten heeft mijn cliënt echter een licht kinderstrafje gekregen en liep hij weer snel buiten.’

Voortvluchtig

De Britse verdachte is op dit moment voortvluchtig. Hij betaalde voor voorlopige vrijlating een borg van 50.000 euro. Doordat hij zich niet heeft gemeld is dat geld nu verbeurd verklaard.

Het restaurant waar een granaat naar binnen zou moeten was van een andere verdachte in de zaak. Deze man was eigenaar van een restaurant in Amsterdam-West, van een nog te openen restaurant aan de Sloterplas in Amsterdam, en van en restaurant in Rotterdam. Deze man werd verdacht van witwassen en wapenbezit omdat er twee vuurwapens bij hem waren gevonden. Hij heeft alleen twee dagen vastgezeten maar is verder niet vervolgd. De gemeente Amsterdam weigerde hem een vergunning te verstrekken voor het restaurant aan de Sloterplas. Dat restaurant is nog altijd niet geopend zo blijkt uit Het Parool van donderdag.