Rechtbank geeft 14 jaar voor handel in coke en heroïne

In de mega-drugszaak “Ridley-park” heeft de rechtbank Rotterdam dinsdag aan zes verdachten gevangenisstraffen opgelegd die variëren van 12 maanden tot 14 jaar. De zaak ging (met name) over de invoer van 1.300 kilo cocaïne en 1.100 kilo heroïne.

Antwerpen

De coke zat in een container met bananen uit Colombia en de heroïne en morfine in een container met bakovens uit Iran. De transporten werden in de Antwerpse haven ingevoerd in januari en februari 2017. Vier verdachten zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de invoer van de partij heroïne en morfine. Twee verdachten zijn betrokken geweest bij het uit de container halen van die heroïne in het Limburgse Heijen; de partij heroïne en morfine was echter eerder al door de Belgische douane verwijderd en vervangen door een kleine hoeveelheid heroïne.

De twee hoofdverdachten hebben het heroïnetransport opgezet en zijn daarvoor veroordeeld tot de zwaarste straffen. De straffen komen grotendeels overéén met de eis van justitie.

Gijzeling

Daarnaast zijn de hoofdverdachten ook veroordeeld voor de invoer van de partij cocaïne uit Colombia. Deze partij cocaïne is overigens nooit gevonden door de Nederlandse of Belgische politie of Douane.

Ramazan Z. is veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de voorbereiding van gijzeling en voor bedreiging van de familie van de andere hoofdverdachte Murat I.. De halfbroer van Z., ook één van de verdachten, is eveneens veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij deze laatste twee misdrijven. Een Engelse verdachte is veroordeeld voor voorbereiding van gijzeling, afpersing en poging tot afpersing.

De Engelse verdachte is voortvluchtig. Eén van de zeven verdachten is vrijgesproken vanwege onvoldoende bewijs in zijn zaak.

Geen criminele burgerinfiltrant

De verdediging heeft de niet-ontvankelijkheid bepleit van het Openbaar Ministerie, met als reden dat er ernstige fouten zouden zijn gemaakt bij de vertrouwelijke (politie)informatievoorziening in België.

Daarbij zou volgens de verdediging één van de hoofdverdachten zijn ingezet als criminele burgerinfiltrant, en zou aan hem in België de toezegging zijn gedaan dat hij niet zou worden vervolgd omdat hij informatie heeft verschaft aan de Belgische politie over de beide transporten. De rechtbank verwerpt die verweren.

Zie ook:

Rechtszaak recordvangst heroïne

NL-er in Spanje gepakt voor grote cokezaak