22 jaar voor moord op kickbokser

De rechtbank van ‘s-Hertogenbosch heeft Pat R. (22) uit Vught veroordeeld tot 22 jaar celstraf voor de moord op kickbokser Volkan Düzgün (foto) in juli 2013. De 26-jarige Düzgün werd in zijn auto op de oprit van zijn woning in Veghel doodgeschoten. Het motief voor de moord is nog altijd onduidelijk.

R. beriep zich tijdens het proces op zijn zwijgrecht. Hij legde enkel een korte verklaring af, waarin hij zei dat hij niets met de moord te maken heeft. De rechtbank denkt daar anders over.

‘Alles weg van een huurmoord’

De moord heeft volgens de rechter alles weg van een huurmoord, en R. heeft het leven van Düzgün ‘uit zelfverrijking opgeofferd’. Uit afgeluisterde gesprekken blijkt volgens de rechter dat R. ‘een pochende en schietgrage verdachte’ is, die stelt dat hij best nog een keer voor geld wil moorden.

Volgens de rechtbank heeft Pat R. zijn slachtoffer opgewacht, en heeft toen van dichtbij zes kogels op hem afgevuurd ‘op kille, meedogenloze wijze’. Vier daarvan raakten de kickbokser, een was direct fataal. Düzgün had dan ook geen schijn van kans, stelt de rechtbank.

Moord in Zijtaart

Dat R. geen verklaring wilde afleggen, maakte volgens de rechtbank het verdriet van de nabestaanden nog groter. Daardoor is nog altijd onduidelijk waarom de moord werd gepleegd. De recherche had aanwijzingen dat motorclub Satudarah bij de moord betrokken was. Een van de twee mogelijke opdrachtgevers die werden opgepakt, was lid van Satudarah. Beide verdachten werden vrijgelaten.

Düzgün was bovendien betrokken bij de ruzie op een kickboksgala in Zijtaart in 2012, waarbij een dode viel. Hij was verdachte in de zaak, maar Düzgün werd nooit vervolgd. Dat de moord iets met deze vechtpartij te maken heeft, is dan ook niet bewezen.

R. werd ook veroordeeld voor drugsbezit en -handel. De straf die de rechter oplegde, was gelijk aan de eis van het OM.