221 miljoen euro afgepakt van criminelen

In 2017 is er in totaal ruim 221 miljoen euro afgepakt van criminelen. Dat gebeurde door instanties als het Openbaar Ministerie, FIOD, politie en Douane. Het afgepakte bedrag van 221.259.200 valt 196 miljoen lager uit dan het bedrag dat in 2016 werd afgepakt. 

In 2016 werd een recordbedrag van 417 miljoen euro geïncasseerd. Dat record werd grotendeels bereikt door de megazaak rond het Oezbeekse Telecombedrijf Vimpelcom, dat 268 miljoen opleverde. In de voorgaande jaren werd steeds ieder jaar meer crimineel geld afgepakt: 2013: 90 miljoen euro, 2014: 136 miljoen euro, 2015: 144 miljoen euro, 2016: 417 miljoen euro, 2017: 221 miljoen euro.

Jacht

De jacht op het criminele geld wordt steeds lastiger. Criminelen weten cash steeds beter te verbergen. ‘Vroeger liepen geldkoeriers van de onderwereld met sporttassen vol bankbiljetten rond’, zegt Marianne Bloos, hoofd van het Functioneel Parket van het OM, dat gespecialiseerd is in fraude- en ontnemingszaken tegen het AD. ‘Nu zijn we soms drie dagen bezig een verborgen ruimte in een auto te vinden.’

Ook maken criminelen steeds vaker gebruik van cryptovaluta als de bitcoin en sluizen ze grote bedragen weg via het buitenland.

Lange adem

Afpakken blijkt een zaak van een lange adem. Gemiddeld duren procedures om geld af te pakken zo’n acht jaar. Vaak gaan het OM of de criminelen in hoger beroep. En zelfs als een afpakbedrag definitief toegewezen is door de rechter, is de incasso ervan moeilijk. Criminelen zeggen namelijk vaak niet te kunnen betalen. Het AD geeft het voorbeeld van een hasjhandelaar die via een afbetalingsregeling mondjesmaat zijn ontnemingsvordering af betaald, totdat de FIOD een schip van de handelaar wist te traceren dat op weg was naar Spanje. Dat schip leverde in één klap het resterende geld op.

In verreweg de meeste gevallen vloeien de gelden terug naar de schatkist. Vorig jaar november ging het voor het eerst anders, toen het OM een in beslag genomen schip schonk aan het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam (STC). Het schip was in gebruik geweest als drugsboot.