2,5 jaar cel geëist tegen No Surrender-lid wegens wapenbezit

Voor de rechtbank in Breda zijn donderdag celstraffen tot 3 jaar geëist tegen twee Bredanaren en een Amsterdammer die op 13 oktober 2018 in Breda met doorgeladen wapens in een gestolen Audi werden opgepakt. Eén van de verdachten is No Surrender-lid Jori Sven van Z., die in 2015 werd neergeschoten op de Ramblas in Barcelona.

Nationale Opsporingslijst


Van Z. was toen lid van No Surrender MC. Hij was onder meer verdachte van een schietpartij op een Satudarah-lid in 2014 aan de Eindhovense Médoclaan. Hij werd in 2015 samen met toenmalig No Surrender-lid Sebastiaan ter W. verdacht van poging tot doodslag en op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Van Z. werd vrijgesproken, maar justitie ging in hoger beroep, dus de zaak loopt nog.

Lugubere tas

Op 13 oktober vorig jaar merkt de politie aan de Dijkstraat in Breda de gestolen Audi op. Volgens Omroep Brabant stappen drie uur later drie mannen in. Amsterdammer Demiën V. wordt direct uit de auto getrokken. Bredanaren Jori Sven van Z. en Willem L. krijgen de kans zelf uit de auto te stappen. Bij Van Z. wordt een pistool onder z’n broeksband aangetroffen. In de auto vindt de politie nog twee doorgeladen pistolen. Ook vindt de politie een tas met handboeien, afgeplakte skibril, ducttape, twee boksbeugels, tiewraps en twee zakken afgeknipte haren. Daarnaast zit er bloed aan de versnellingspook.

‘Ontvoeringskit’

Officier van justitie Teuntje Gudde noemde voor de rechtbank de bezittingen van de drie mannen een “ontvoeringskit”. ‘Deze mannen gingen bepaald niet met een picknickmandje vol lekkere dingen naar grootmoeder.’ Uit onderzoek naar de ‘ontvoeringskit’ blijkt dat er dna-materiaal op de doorgeknipte tiewraps zit. Gudde zegt daarover: ‘Het dna is van iemand die nog leeft. Gelukkig.’ Het slachtoffer deed geen aangifte.

Wiet knippen

De mannen zeggen voor de rechtbank dat ze weinig weten van de gestolen auto. Ze zouden elkaar niet kennen en gingen alleen wiet knippen om “wat bij te verdienen”. Van Z. bekende dat hij een pistool droeg uit zelfbescherming. Demiën V. gaf aan dat de andere wapens van hem waren.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen Willem L. 36 maanden celstraf vanwege wapenbezit en het bezit van de gestolen Audi. Dat laatste vond ze voor V. en Van Z. niet bewezen. Tegen hen werd 30 maanden cel geëist. De rechtbank doet op 14 februari uitspraak.