7 jaar cel tegen leider xtc-lab geëist

Het Openbaar Ministerie heeft tegen de 37-jarige Hatim van G. uit Gemert 7 jaar cel geëist. Het OM denkt dat hij de leider was van een criminele organisatie die onder andere een flink xtc-lab in Eindhoven runde. Het laboratorium aan de Gaasbeekstraat werd eind januari 2017 ontmanteld. 

Volgens officier van justitie Walter Kupers, die door het ED wordt geciteerd, deelde Van G. zelfs vanuit het ziekenhuis de lakens uit.

Tas met cocaïne

In de rechtbank van Den Bosch stonden donderdag ook nog 8 anderen terecht, waaronder Gabriel P. (29) uit Helmond. Justitie stelde vast dat hij geregeld contact onderhield met Hatim van G.. Ook werden zijn vingerafdrukken gevonden op een tas met cocaïne. Het OM eiste 5 jaar cel tegen P. Ook William S. (30) komt uit Helmond. Hij zou het scheikundige brein zijn achter het xtc-lab. S. hoorde het OM 4 jaar cel eisen.

Ripdeal

Volgens officier van justitie Kupers heeft de groepering rond Van G. ook geweldsmidrijven begaan. Hij verwees daarbij onder andere naar een ripdeal in Amsterdam in december 2016. Een van de verdachten was daarbij in de buurt en deed telefonisch een soort live-verslag aan Van G. Bij deze roof van criminelen onder elkaar was tweehonderd kilo hasj in het spel, aldus het ED.

Shovel

De loods werd vorig jaar januari binnengevallen door een at-team met een shovel. In het drugslab trof de politie enkele productieketels en 5.500 liter chemicaliën aan. Deze hoeveelheid chemicaliën is goed voor de productie van enkele honderden kilo’s MDMA, de werkzame stof in xtc-pillen.