Politie plaatst microfoons op personen

De politie verstopt minuscule microfoons op het lichaam, de kleding of een sieraad, van verdachten om hen te kunnen afluisteren. Hoe de techniek precies werkt is nog niet duidelijk geworden.

Ali Motamed

Advocaat Max den Blanken schrijft dat hem dit is gebleken in het onderzoek naar een moord uit 2015. De rechtbank Lelystad heeft volgens Den Blanken de gebruikte methode goedgekeurd. De politie verdacht iemand van andere strafbare feiten maar bevroeg hem bij het politieverhoor ook over de moord op Ali Motamed. Den Blanken:

Zonder A.’s medeweten plaatste de politie bij zijn vrijlating een microfoontje op zijn lichaam of kleding – hoe dit precies in zijn werk ging wordt wegens opsporingsbelangen strikt geheim gehouden. Zo kon de politie meeluisteren hoe A de arrestatie en het verhoor met anderen besprak en leek te vertellen over betrokkenheid van personen B en C bij de moord. Mede op basis van deze afgeluisterde gesprekken zijn B en C op 12 april 2019 door de rechtbank te Lelystad veroordeeld tot 20 en 25 jaar gevangenisstraf.

De vraag is of dit volgens de wet: het plakken van een microfoon op het lichaam van een persoon. De rechtbank stelde dat afluisteren onder voorwaarden en onder toestemming van een onderzoeksrechter is toegestaan. In deze zaak had de rechter inderdaad toestemming verleend om persoon A de eerste vierentwintig uur na zijn vrijlating af te luisteren. De rechtbank keurde de werkwijze ook goed omdat de wet geen eisen stelt aan de locatie van de geplaatste microfoon.

Zender

Plaatsen van een zendertje om de locatie van een persoon te kunnen bepalen is niet toegestaan omdat dit door de wetgever werd gezien als een te grote inbreuk op de privacy.

Den Blanken:

Door de goedkeuring van de rechtbank zal deze methode door de politie in de toekomst ongetwijfeld veel vaker worden toegepast. (…) De werkwijze roept een hoop vragen op. Waar liggen de grenzen van de privacy? Is dit wel in lijn met bijvoorbeeld het Europees mensenrechtenverdrag, of is er een wetswijziging nodig?

In de strafzaak tegen Naoufal “Noffel” A., die recent levenslang kreeg voor opdracht geven voor de moord op Ali Motamed, wees de rechtbank Amsterdam verzoeken om aanvullende informatie over de inzet van deze methode te geven af. Het Openbaar Ministerie had dit verzocht gelet op het ‘zwaarwegende opsporingsbelang’.

Hoe de politie de microfoons op het lichaam bevestigt blijft dus nog (even) geheim.