Drillrap-videoproducer aangehouden voor online opruiing en wapenbezit

De politie heeft dinsdag een 21-jarige videoproducer en cameraman uit Purmerend aangehouden voor het maken en online verspreiden van drillrapclips. Hij wordt verdacht van opruiing dan wel het faciliteren daarvan. Ook wordt hij verdacht van wapenbezit. Bij de doorzoeking van zijn woning heeft de politie enkele digitale gegevensdragers en een ploertendoder in beslag genomen.

De Purmerender is inmiddels heengezonden, meldt het OM. Hij blijft echter wel verdachte en het politieonderzoek gaat voort. Zo zullen onder meer de in beslag genomen gegevensdragers worden uitgelezen. Zodra het politiedossier is ingestuurd naar het OM zal de officier van justitie het bestuderen en vervolgens beslissen of de verdachte zal worden gedagvaard.

Taakstraf

Het is de eerste keer dat een producer en cameraman in Nederland wordt aangehouden voor het faciliteren van drillrapvideo’s. Recent werden de twee Amsterdamse drillrappers Biggskaki en Jorra veroordeeld tot 100 uur taakstraf voor een opruiende drillrapclip en het zwaaien met nepvuurwapens. Ook dat was een unicum in Nederland.

YouTube-account

Op het YouTube-account van de 21-jarige cameraman en videoproducer uit Purmerend zijn tientallen video’s gepubliceerd, waarin naar het standpunt van politie en justitie tegenstanders – bijvoorbeeld leden van rivaliserende groepen – uitgedaagd worden tot een tegenreactie. ‘Op de beelden zijn veel messen en (vuur)wapens te zien’, aldus het OM.

Het merendeel van de personen in de video’s draagt bivakmutsen, maskers en andere gezichtsbedekkende kleding. In de teksten wordt gedreigd geweld te gebruiken, bijvoorbeeld: ‘Ik wil geen punten, ik wil een moord’. Deze gewelddadige rapteksten kunnen naar het standpunt van het OM iemand aanzetten tot geweld, en dat is strafbaar. Daarnaast ziet het OM dat er in bepaalde opruiende video’s soms wordt verwezen naar ernstige steekincidenten die recent in Nederland hebben plaatsgevonden.

Justitie is van mening dat in de clips niet alleen geweld verheerlijkt wordt, maar dat er ook wordt aangezet tot geweld. Daarmee wordt ‘de grens van artistieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting overschreden’, zo is het standpunt van het OM.

Grens stellen

Politie en OM willen dat er een grens wordt gesteld aan het posten van video’s met een opruiend karakter die geweld en wapenbezit verheerlijken. Daarbij melden ze dat het wel van belang is niet alle drillrapclips over één kam te scheren en een duidelijk onderscheid te maken tussen uitingen die wél en uitingen die geen oproep doen tot het plegen van strafbare feiten.

Drill is op zichzelf niet strafbaar en artistieke vrijheid is een groot goed. Die vrijheid is echter niet onbeperkt. Het OM en de politie willen drill niet criminaliseren – talent voor muziek moet worden gestimuleerd – maar tegen strafbare feiten moet worden opgetreden.

Ook platforms verantwoordelijk

Het OM benadrukt dat naast rappers ook de makers van drillrapvideo’s – zoals videoproducers en cameramensen – én de sociale media platforms waar de video’s worden gepubliceerd, een verantwoordelijkheid hebben om het plegen van strafbare feiten tegen te gaan. ‘Videoproducers kunnen hun invloed laten gelden en sociale media platforms kunnen vaker dan nu gebeurt besluiten een bepaalde video van hun platform te verwijderen als die niet voldoet aan hun eigen richtlijnen of de grenzen die de wet stelt.’