Aangifte wegens lekken stukken 26Marengo (UPDATE)

Advocaat Nico Meijering heeft aangifte gedaan van schending ambtsgeheim door de politie en/of het Openbaar Ministerie. Het gaat om een publicatie afgelopen woensdag in Het Parool over het onderzoek 26Marengo, een reeks liquidaties waarvan Ridouan Taghi als vermeende opdrachtgever wordt gezien. Het Parool meldde dat Taghi wordt verdacht van uitlokking van 8 moorden en 4 pogingen. Dat zou kroongetuige Nabil B. hebben verklaard.

Olifant

Meijering, die advocaat is van een van de hoofdverdachten, Mohammed R., heeft zelf nog geen stukken over de zaak gekregen van het Openbaar Ministerie en stelt dat er vanuit het OM of de politie doelbewust documenten zijn gelekt. Tegenover Crimesite zegt hij: ‘Er zijn maar drie partijen die de stukken hebben: de rechtbank, het OM en de politie. Deze verdenking is zo groot als een olifant. Het zou eigenlijk onnodig moeten zijn, dat wij daarvan aangifte moeten doen. Justitie zou dit zelf moeten laten onderzoeken door de Rijksrecherche, onder leiding van een officier die buiten het 26Marengo onderzoek staat.’

Taghi

De zaak 26Marengo draait om de liquidaties van Martin Kok, Mohammed Alarasi, Samir Jabli, Hakim Changachi, Wout Sabee, Ranko Scekic, Ronald Bakker en Samir Erraghib. Ze zijn volgens kroongetuige Nabil B. allemaal geliquideerd in opdracht van Ridouan Taghi. Nederlands meest gezochte crimineel smeedde ook plannen om Ebrahim B. en Mohammed el M. te vermoorden en orkestreerde een poging tot moord op Abdelkarim A.

Kluisverklaringen

Dat blijkt uit een lijst die is opgenomen in nog geheime kluisverklaringen van kroongetuige Nabil B., waarover Het Parool beschikt. Dat Taghi betrokken zou zijn bij enkele van bovengenoemde liquidaties (zoals die van Martin Kok, Hakim Changachi en Samir Erraghib) was al eerder bekend. In verschillende zaken zijn al uitvoerders veroordeeld, zoals voor de liquidatie van Hakim Changachi en Samir Erraghib. Voor andere onderzoeken zitten verdachten vast, waaronder voor de liquidatie van Martin Kok, Ronald Bakker, Ranko Scekic en Wout Sabee. De groep Taghi ging volgens het OM bij de (voorgenomen) liquidaties soms onbezonnen te werk. Zo waren de moorden op Hakim Changachi en Mohammed Alarasi vergissingen.

Update

Ook advocaat Inez Weski, die Ridouan Taghi bijstaat, heeft  om onderzoek door de rijksrecherche gevraagd. ‘Maar tot op heden nog geen reactie daaromtrent’, aldus Weski tegen Crimesite. ‘Ook mijn kantoor heeft nu dus het college van procureurs-generaal gevraagd de zaak in behandeling te nemen’.